Υπάρχουν τρόποι για έξοδο από το τούνελ της κρίσης…
ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Κρικρή
Στη σημερινή διαδικτυακή δημοκρατία η ποσότητα -δυστυχώς- επικρατεί της ποιότητας.
Όσο πικρή κι’ αν είναι η διαπίστωση για κάποιους, είναι η αλήθεια.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει, ότι χρειάζεται η τοποθέτηση -«φράκτη» στο λόγο και στις απόψεις. Κάθε άλλο.
Εκείνο όμως, που απαιτείται είναι η δημιουργία πλαισίων, ώστε ο διαδικτυακός διάλογος να αποκτά ουσία και έτσι να γίνεται αποδοτικός για όλους και πάνω απ’ όλα για τον πολίτη.
Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες η απαίτηση, ώστε ο συγκεκριμένος διάλογος να παίρνει και τη μορφή προτάσεων που θα μας βγάζουν από αδιέξοδα, είναι επιτακτική.
Η συμμετοχή και η προσφορά των δήμων σ’ ένα τέτοιο εποικοδομητικό ρόλο την εξαετία της κρίσης θεωρείται σημαντική. Κάποιοι δε, πρωτοπορούν, δίδοντας απευθείας το δικαίωμα στον απλό καθημερινό άνθρωπο, ώστε να συμμετέχει στην ανάπτυξη του τόπου του.
Στη Ν. Σμύρνη για παράδειγμα, ξεκινήσαμε μία τέτοια προσπάθεια. Η διαδικτυακή δημοκρατία μπήκε στη ζωή των κατοίκων της πόλης, αφού δημιουργήθηκε η πλατφόρμα διαβούλευσης (http://hello.crowdapps.net/participation-neasmyrni/)
Εκεί θα μπορούν όλοι, πολίτες, συλλογικοί φορείς, είτε να καταθέτουν τις απόψεις τους επί των, προτεινόμενων από τον δήμο, έργων και δράσεων ή να προτείνουν οι ίδιοι ιδέες για έργα υλοποίησης. Παράλληλα, θα μπορούν να σχολιάζουν -θετικά ή αρνητικά- για διάφορα θέματα, που ξεκινούν από τη καθημερινότητα και εξειδικεύονται στο Περιβάλλον, τη Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, την Τοπική Οικονομία και την Απασχόληση.
Το εγχείρημα ενδεχομένως θα έχει αδυναμίες. Ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα και κακοπροαίρετη κριτική.
Αναμφισβήτητα όμως αποτελεί μία αρχή, ώστε ο πολίτης να διαπιστώσει, ότι έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινών και δεν θα μείνει αμέτοχος ασκώντας γενικά απαξιωτική κριτική προς το «πολιτικό σύστημα». Ποιος ξέρει, κάπως έτσι μπορεί να ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά η έξοδος από το μνημονιακό τούνελ…