Ιστορική πρώτη πτήση στον Άρη για το ρομποτικό ελικόπτερο “Ingenuity” της NASA

Ιστορική πρώτη πτήση στον Άρη για το ρομποτικό ελικόπτερο “Ingenuity” της NASA

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου της NASA, “Ingenuity”, στον πλανήτη Άρη, όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου.

Το “Ingenuity”, βάρους 1.8 κιλών, απογειώθηκε και προσγειώθηκε επιτυχώς, σε μία σύντομη πτήση που χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους πάνω από την επιφάνεια κάποιου άλλου πλανήτη, εκτός της Γης. Η πτήση του “Ingenuity” πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη είχε διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού, προκάλεσε όμως χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς στη NASA.

Η διαστημική υπηρεσία υπόσχεται πιο περιπετειώδεις πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι ελεγκτές πτήσης στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν την επιτυχή πτήση του “Ingenuity”, όταν έλαβαν δεδομένα μέσω του ρομποτικού οχήματος “Perseverance”, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 65 μέτρων από το ελικόπτερο.

«Τα δεδομένα του υψομέτρου επιβεβαιώνουν ότι το “Ingenuity” πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, την πρώτη πτήση ενός μηχανοκίνητου αεροσκάφους σε έναν άλλο πλανήτη», δήλωσε ο χειριστής του οχήματος Χάβαρντ Γκριπ.

Εικόνες από την αποστολή που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν το σκάφος πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η MiMi Aung, project manager στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της Nasa, δήλωσε: «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι ο άνθρωπος έχει πλέον πετάξει ένα σκάφος σε άλλο πλανήτη».

Πηγές: CNN, BBC, The Guardian, AP

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC