Κατολισθήσεις παρατήρησε η «Ροζέτα» στον κομήτη 67P (Εικόνες)

Κατολισθήσεις παρατήρησε η «Ροζέτα» στον κομήτη 67P (Εικόνες)

Ρήγματα μήκους έως μισού χιλιομέτρου που ανοίγουν σε πλάτος κατά δεκάδες μέτρα, γκρεμοί που ξαφνικά κατολισθαίνουν, τεράστιοι βράχοι βάρους 130 τόνων και μεγέθους νταλίκας που μετακινούνται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων – και όλα αυτά πάνω σε έναν κομήτη, τον 67Ρ/Τσουριούμοφ – Γκερασιμένκο, γνωστό και ως «κομήτη της Ροζέτα».

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν, μελετώντας τα στοιχεία που έστειλε η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή «Ροζέτα», καθώς ακολουθούσε για πάνω από δύο χρόνια κατά πόδας τον κομήτη (μεταξύ Αυγούστου 2014-Σεπτεμβρίου 2016), ότι ο τελευταίος κάθε άλλο παρά σταθερό «προφίλ» διατηρεί. Αντίθετα, μεταμορφώνεται μέσα από συνεχείς γεωλογικές διαμορφώσεις, που λαμβάνουν χώρα στην επιφάνειά του.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae410-600x600

Μια εκτίναξη ύλης που παρατηρήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta στον κομήτη 67P στις 10 Ιουλίου του 2015, προκλήθηκε από κατάρρευση στη επιφάνεια του, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Οι πιο έντονες αλλαγές συμβαίνουν, όταν στη διάρκεια του ταξιδιού του στο ηλιακό μας σύστημα ο κομήτης πλησιάζει πολύ τον Ήλιο. Η διάβρωση του κομήτη, η εξάχνωση του πάγου του, οι μηχανικές πιέσεις που δέχεται και άλλοι παράγοντες συνεργούν, ώστε το «πρόσωπο» του κομήτη να μεταβάλλεται σε διάφορα σημεία του.

Η περιοχή όπου έγινε η παρατήρηση ονομάζεται Σέθ (Seth) και το συγκεκριμένο σημείο Ασουάν.

Οι ερευνητές έκαναν δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο «Science» και στο «Nature Astronomy».

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae213-371x600

O γκρεμός Ασουάν του κομήτη 67P πριν και μετά την κατάρρευση. Η εικόνα C δείχνει και τις διαστάσεις από την αποκόλληση των βράχων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC