Μαγευτικές εικόνες από τη 2η μεγαλύτερη μπλε τρύπα στον κόσμο – Ίσως είναι «παράθυρο» σε νέες μορφές ζωής

Μαγευτικές εικόνες από τη 2η μεγαλύτερη μπλε τρύπα στον κόσμο – Ίσως είναι «παράθυρο» σε νέες μορφές ζωής

Μαγευτικές είναι οι εικόνες ύστερα από την ανακάλυψη της δεύτερης μεγαλύτερης μπλε τρύπας στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 2021, βρίσκεται στο Μεξικό, ωστόσο φέτος παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Marine Science και πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «παράθυρο» για τη ζωή σε άλλους πλανήτες. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που σχετίζονταν με το δημόσιο ερευνητικό κέντρο El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur)», πρόκειται για τη βαθύτερη μπλε τρύπα στην περιοχή.

Όσον αφορά τις μπλε τρύπες, σύμφωνα με το Discovery, στην επιστημονική κοινότητα αποκαλούνται σχηματισμοί Karst και στην πραγματικότητα είναι κάθετες θαλάσσιες σπηλιές που σμιλεύτηκαν επί χιλιάδες χρόνια κατά την εποχή των παγετώνων.

Εκτείνονται σε βάθος εκατοντάδων μέτρων και μπορεί να έχουν ίση ή και μεγαλύτερη απόσταση σε πλάτος. Αυτό το πιο πρόσφατο σύστημα σπηλαίων ανακαλύφθηκε στα ανοικτά του κόλπου Chetumal της χερσονήσου Yucatan και ερευνήθηκε. Με την ονομασία Taam ja’ -που σημαίνει «βαθύ νερό» στη γλώσσα των Μάγια- αυτή η τεράστια μπλε λιμνοθάλασσα εκτείνεται σε μια έκταση 147.000 τετραγωνικών ποδιών με βάθος 900 ποδιών, αναφέρει το Live Science.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η μπλε τρύπα του Μεξικού αποτελεί τη δεύτερη βαθύτερη στον κόσμο μετά την τρύπα του Δράκου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία πιστεύεται πως εκτείνεται σε βάθος περίπου 980 ποδιών.

 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC