Μετά την καταιγίδα θα ρίξει αστέρια: Βροχή διαττόντων το Σαββατοκύριακο

Μετά την καταιγίδα θα ρίξει αστέρια: Βροχή διαττόντων το Σαββατοκύριακο

Μετά την καταιγίδα θα ρίξει αστέρια: Βροχή διαττόντων το Σαββατοκύριακο

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε στον νυχτερινό ουρανό (καιρού επιτρέποντος) το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για τη βροχή των Διδυμίδων, που μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου αποτελούν τις δύο πιο λαμπερές και φαντασμαγορικές βροχές διαττόντων του χρόνου.

Οι Διδυμίδες, συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους 7 με 17 Δεκεμβρίου και από πολλούς χαρακτηρίζονται «βασιλιάς των διαττόντων», αφού μπορούν να «παράγουν» έως και 120 πολύ φωτεινά μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων καταγράφηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Ομως, αντίθετα, με τις περισσότερες βροχές διαττόντων, οι Διδυμίδες δεν προέρχονται από την ουρά κάποιου κομήτη, αλλά από έναν μυστηριώδη αστεροειδή, τον «3200 Φαέθωνα», που ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της NASA.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο, χωρίς «ουρά», που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν «νεκρό» πια κομήτη. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

geminids_jpg_16393.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC