Νέο τσιπ του ΜΙΤ εκμεταλλεύεται ήλιο, δονήσεις και θερμότητα

Νέο τσιπ του ΜΙΤ εκμεταλλεύεται ήλιο, δονήσεις και θερμότητα
 
Τσιπ για ασύρματους υπολογιστές που τροφοδοτούνται από τρεις διαφορετικές φυσικές πηγές ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Anantha Chandrakasan, ανέπτυξαν μια νέα γενιά τσιπ για υπολογιστές τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια, τη θερμότητα και τις δονήσεις.

Το νέο τσιπ του ΜΙΤ, που παρουσιάζει πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, αποτελείται από ένα κεντρικό κύκλωμα που συλλέγει ενέργεια από τις τρείς πηγές που προαναφέρθηκαν.

Αυτό θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα δεδομένου ότι τα περισσότερα τσιπ χρειάζονται ξεχωριστό κύκλωμα ελέγχου για την κάθε πηγή ενέργειας.

Πολλά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια παράγουν περίπου 0,02 με 0,15 βολτ, ενώ αυτά που συλλέγουν ενέργεια από τις δονήσεις παράγουν μέχρι 5 βολτ.

Εκτός από την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τρεις διαφορετικές φυσικές πηγές, το νέο τσιπ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια κατά τη λειτουργία του, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο αισθητήρας είτε τροφοδοτείται απευθείας από την πηγή είτε από κάποια συσκευή αποθήκευσης.

Το τσιπ που χρησιμοποιεί επίσης ένα και μοναδικό πηνίο, γεγονός που βοηθά να λειτουργήσουν αμέσως και ταυτόχρονα πολλοί μετατροπείς.

Το νέο κύκλωμα γεννά ελπίδες ότι σύντομα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σύστημα παρακολούθησης χωρίς μπαταρίες, κατάλληλο να εφαρμοστεί σε περιβαλλοντικούς αισθητήρες και βιοϊατρικές συσκευές.

Το τσιπ θεωρείται επίσης πολύ χρήσιμο γιατί μια δεδομένη στιγμή μια ή δυο ενεργειακές πηγές μπορεί να μην είναι διαθέσιμες. Με τρεις επιλογές οι πιθανότητες να προκύψουν προβλήματα ελαχιστοποιούνται.

Πηγή: econews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC