Νόμιμη στις ΗΠΑ η «κατασκοπία» των κινητών τηλεφώνων

Νόμιμη στις ΗΠΑ η «κατασκοπία» των κινητών τηλεφώνων
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε σε πρόσφατη δίκη πως η παρακολούθηση της θέσης των χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι νόμιμη ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο ένταλμα.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν στο δικαστήριο πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποθηκευμένα στοιχεία, που αποκαλύπτουν τις κινήσεις των χρηστών smartphones λεπτό-προς-λεπτό για τις τελευταίες 60 ημέρες χωρίς να χρειάζονται ένταλμα από δικαστή.

Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα αυτά για τις Αρχές, ειδικά από τη στιγμή που εκατομμύρια χρήστες έχουν μαζί το κινητό του τους όλη την ώρα.

Την ίδια στιγμή όμως τα αρχεία που κρατούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία των κατόχων κινητών, όπως ιατρικές θεραπείες, πολιτικές συνεργασίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ακόμα και το αν κάποιος απατά την σύζυγο του.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο που η ευαισθητοποίηση του κοινού για το συγκεκριμένο θέμα μεγαλώνει» δήλωσε ο Hanni Fakhouri, δικηγόρος της εταιρείας Electronic Frontier Foundation η οποία αντιτίθεται στο νέο μέτρο και ετοιμάζεται να υποστηρίξει τη θέση της στο εφετείο.

Σε παρόμοια υπόθεση στο Τέξας, τον Οκτώβριο του 2010, εισαγγελείς είχαν ζητήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με «την κεραία και τον τομέα στον οποίο το κινητό τηλέφωνο στέλνει το σήμα του», στοιχεία που μπορούσαν να καθορίσουν την θέση του χρήστη με ακρίβεια μερικών μέτρων, αναλόγως με την τοποθεσία των κεραιών και την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν.

Τότε, ο δικαστής Stephen Smith είχε απορρίψει την αίτηση τους, λέγοντας πως του ζητούσαν πρόσβαση σε «συνεχή δεδομένα θέσης για να παρακολουθούν το τηλέφωνο του στόχου για δυο μήνες, είτε το τηλέφωνο ήταν ενεργό είτε όχι».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC