Ο Έλληνας που παρήγαγε οξυγόνο από CO2 μιλάει για το επίτευγμα του Perseverance

Ο Έλληνας που παρήγαγε οξυγόνο από CO2 μιλάει για το επίτευγμα του Perseverance

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Γιαπής, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας Caltech, είχε καταπλήξει τη διεθνή επιστημονική κοινότητ Με τη μέθοδο αυτή, θα μπορούσαν να αναπνέουν οι αστροναύτες του μέλλοντος, που θα βρεθούν και στο αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη, όπου το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε μεγάλη επάρκεια…

Κι επειδή όλα ξεκινούν από μια ανακάλυψη, μέσω μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα!

Ο έλληνας ερευνητής είχε παραχωρήσει πρόσφατα συνέντευξη στο zougla.gr ακριβώς για αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.

Δείτε τη συνέντευξη:

Επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον Κωνσταντίνο Γιαπή και του ζητήσαμε να μας σχολιάσει αυτή τη σπουδαία εξέλιξη, στην οποία συνέβαλε κι αυτός με τις έρευνές του.

«Η πρώτη ηλεκτροχημική παραγωγή μοριακού οξυγόνου στον πλανήτη Άρη από διοξείδιο του άνθρακα είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό επίτευγμα του JPL/NASA. Αποδεικνύει ότι γνωστές τεχνολογίες μπορούν να δουλέψουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και χωρίς επίβλεψη πολύ μακρυά από την Γη. Αποδεικνύει επίσης ότι υλικά που βρίσκονται εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών μορίων και ενώσεων που χρειάζονται για την συντήρηση των επισκεπτών του Άρη.

»Τέτοια πρωτοποριακά βήματα παρέχουν κίνητρα για νέα πειράματα και νέες τεχνολογίες που ίσως δουλέψουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά στο μέλλον ώστε το μεγάλο όνειρο διαστημικών ταξιδιών και αποικιστής πλανητών να γίνει πραγματικότητα». 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC