Ο ένας στους πέντε ενήλικους Αμερικανούς διαβάζει e-books

Ο ένας στους πέντε ενήλικους Αμερικανούς διαβάζει e-books
 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συνεχιζόμενης έρευνας της εταιρείας Pew Research Center, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου 2012, το ποσοστό των θιασωτών της ηλεκτρονικής ανάγνωσης στις ΗΠΑ (σύμφωνα με την απάντηση στο ερώτημα “διαβάσατε έστω και ένα e-book κατά τους τελευταίους 12 μήνες;”), ανέβηκε στο 21% του ενήλικου πληθυσμού, τον Φεβρουάριο του 2012, έναντι 17% που είχε μετρηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.

Οι αναγνώστες e-books αποδείχτηκαν συστηματικότεροι αναγνώστες από τους υπόλοιπους, αφού απάντησαν ότι διάβασαν 24 βιβλία, κατά μέσο όρο, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έναντι 15 βιβλίων για όσους δεν διάβασαν κανένα e-book. Επίσης, οι κάτοχοι συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης απάντησαν ότι διάβασαν 24 βιβλία, κατά μέσο όρο, τον τελευταίο χρόνο, έναντι 16 βιβλίων για όσους δεν είχαν στην κατοχή τους συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα της έρευνας ήταν η ηλεκτρονική ανάγνωση βρίσκεται σε άνοδο και ότι σ’αυτήν κυριαρχεί το βιβλιόφιλο κοινό.

Η απήχηση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης με την ευρύτερη έννοια (e-books, εφημερίδων, περιοδικών, κλπ.), φαίνεται να αγγίζει το 43% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Πολλοί από αυτούς απάντησαν ότι το υλικό που τους ενδιαφέρει βρίσκεται μόνο ή κυρίως σε ψηφιακή μορφή (λόγω μεγέθους, κλπ.).

Η ηλεκτρονική ανάγνωση αφορά όλα τα μέσα, όπως είχε δείξει η έρευνα του Δεκεμβρίου του 2011, καθώς:

• το 42% απάντησαν ότι διάβασαν e-books στον υπολογιστή τους
• το 41% σε κάποια ειδική συσκευή όπως το Kindle ή το Nook
• το 29% στο κινητό τους
• το 23% στο tablet PC (στην ταμπλέτα τους)

Τον Ιανουάριο του 2012, το 19% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διέθεταν τουλάχιστον μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Σε ότι αφορά την αναδυόμενη αγορά των tablet PCs, το μερίδιο του iPad ήταν σταθερά στην πρώτη θέση, κατέχοντας το 61%, με το μερίδιο του Kindle Fire να ανεβαίνει από 5% τον Δεκέμβριοτου 2011 σε 14% τον Φεβρουάριο του 2012.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι όσοι διαβάζουν e-books δεν εγκαταλείπουν το έντυπο βιβλίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 88% από αυτούς δήλωσαν ότι συνεχίζουν να διαβάζουν και έντυπα βιβλία. Στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, το 72% δήλωσαν ότι διαβάζουν έντυπα βιβλία, το 21% e-books και το 11% audio books.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία διαδοχικά “κύματα“, με αντιπροσωπευτικά δείγματα σε εθνικό επίπεδο (πρώτο “κύμα“ σε 2.986 άτομα άνω των 16 ετών, μεταξύ 16 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου 2011, με περιθώριο σφάλματος: ± 2%, δεύτερο “κύμα“ σε 2.008 ενηλίκους άνω των 18 ετών, μεταξύ 5-8 και 12-15 Ιανουαρίου 2012, με περιθώριο σφάλματος ± 2,4%, τρίτο “κύμα“ σε 2.253 ενηλίκους άνω των 18 ετών, μεταξύ 20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου 2012, με περιθώριο σφάλματος: ± 2%). Χρηματοδότης ήταν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το μορφωτικό επίπεδο των Αμερικανών πολιτών, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι κάπως περίεργα. Καθώς τo 15-35% (ανάλογα με το πώς το μετράει κανείς) του αμερικανικού πληθυσμού είναι αναλφάβητοι ή λειτουργικά αναλφάβητοι, αν ισχύουν όσα αναφέρονται θα σήμαινε ότι το πραγματικό ποσοστό εκείνων που διαβάζουν e-books είναι δραματικά μεγαλύτερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC