Οι δημιουργοί malware στρέφονται εναντίον του Android και του iOS
«Οι επιθέσεις παραδοσιακά σημειώνονταν μόνο σε (Windows) PC», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της McAfee Labs, Vincent Weafer «αλλά τώρα προχωρούν και σε άλλες συσκευές. Για παράδειγμα στις αρχές του έτους είδαμε τον ιό Flashback ο οποίος προσέβαλλε μηχανήματα Macintosh.» Ο Flashback ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για τους χρήστες Mac οι οποίοι μέχρι τότε πίστευαν λανθασμένα πως ήταν άτρωτοι σε ιούς. Τουλάχιστον 600.000 Mac μολύνθηκαν από τον Flashback ο οποίος κατάφερε να υποκλέψει χιλιάδες ονόματα χρηστών και κωδικούς από τα θύματα του.
Την ίδια στιγμή, οι εμφανίσεις malware αυξάνονται και στις δυο μεγαλύτερες κινητές πλατφόρμες, στο iOS και το Android αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στους υπολογιστές. Η αναφορά της McAfee αποκαλύπτει πως το Android είναι η πιο δημοφιλής κινητή πλατφόρμα για τους δημιουργούς κακόβουλων προγραμμάτων, ενώ για πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση του στα κινητά και το ransomware. Πρόκειται για ένα είδος malware που ουσιαστικά κρατάει «ομήρους» τα αρχεία των υπολογιστών που μολύνει, κλειδώνοντας τα και ζητώντας χρήματα από τους χρήστες προκειμένου να τα ξεκλειδώσει.
Μπορεί τα διάφορα προγράμματα προστασίας, όπως antivirus και firewalls που κυκλοφορούν τόσο για υπολογιστές όσο και για κινητά πολλές φορές να περιορίζουν την εμπειρία του χρήστη, ακόμα και να «βαραίνουν» τις συσκευές, όπως δείχνει όμως η μελέτη της McAfee αποτελούν ένα αναγκαίο χαρακτηριστικό σε όσες συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο.