Οι επιστήμονες μετονομάζουν γονίδια για να μην τα διαβάζει το Excel ως ημερομηνίες

Οι επιστήμονες μετονομάζουν γονίδια για να μην τα διαβάζει το Excel ως ημερομηνίες

Το Excel είναι ένα από τα χρήσιμα εργαλεία των επιστημόνων για το ανθρώπινο γονιδίωμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε μετονομασία γονιδίων από το να αλλάξουν εφαρμογή.

Η αυτόματη μορφοποίηση των κελιών του Excel φαίνεται πως μετατρέπει τα ονόματα γονιδίων σε ημερομηνίες και έτσι η HUGO Gene Nomenclature Committee, αποφάσισε να εκδώσει οδηγίες μετονομασίας ανθρώπινων γονιδίων για χάρη του Excel.

Για παράδειγμα το MARCH1 (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1), όταν εισαχθεί στο κελί του Excel μετατρέπεται σε 1η Μαρτίου. Το “bug” αυτό, αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος έτσι, έχει επηρεάσει το 1/5 όλων των papers γενετικής. Συνολικά θα αλλάξουν τα ονόματα 27 γονιδίων τα οποία αναγνωρίζονται από το Excel ως ημερομηνίες.

Το Excel δεν προσφέρει την επιλογή να απενεργοποιήσεις την αυτόματη μορφοποίηση. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγεις είναι να αλλάξεις τον τύπο των δεδομένων για κάθε στήλη, αλλά ακόμα και τότε η εξαγωγή των δεδομένων σε μια άλλη μορφή μπορεί να μην περιέχει τη μορφοποίηση ή ένας άλλος επιστήμονας μπορεί να λειτουργεί με διαφορετική μορφοποίηση παράγοντας άλλα αποτελέσματα.

«Είναι μία πολύ περιορισμένη περίπτωση χρήσης του Excel. Υπάρχουν ελάχιστα κίνητρα για τη Microsoft να κάνει μία σημαντική αλλαγή σε χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ευρέως από την υπόλοιπη τεράστια κοινότητα των Excel χρηστών», εξήγησε η επικεφαλής του HGNC, Elspeth Bruford, αναφορικά με το γεγονός ότι η Microsoft δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC