Οι πλανήτες «ουρλιάζουν» καθώς διαλύονται, λένε οι Aστρονόμοι

Οι πλανήτες «ουρλιάζουν» καθώς διαλύονται, λένε οι Aστρονόμοι

Σύμφωνα με έρευνα, ορισμένοι πλανήτες μπορεί να παράγουν μια εκπομπή κοσμικών ραδιοκυμάτων που μοιάζει με κραυγή καθώς διαλύονται.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Science News, ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Nanjing, Yong-Feng Huang, ανέφερε τη νέα του έρευνα και των συναδέλφων του, που δημοσιεύτηκε στο Astrophysics Journal, στην οποία αποκαλύπτουν ότι οι πλανήτες που διαλύονται μπορεί να είναι υπεύθυνοι για μερικές από τις πρόσφατα ανακαλυφθέντες και ελάχιστα κατανοητές, γρήγορες εκρήξεις ραδιοφώνου (FRB) που ανιχνεύονται από τα βάθη του σύμπαντος.

Μέχρι το 2007, όταν βρέθηκε το πρώτο FRB σε αρχειοθετημένα δεδομένα παρατηρητηρίου, οι αστρονόμοι αγνοούσαν τα FRB, τα οποία είναι εκρήξεις ραδιοκυμάτων διάρκειας χιλιοστών του δευτερολέπτου που δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί πλήρως.

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν μπερδευτεί καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τι προκαλεί τη συσσώρευση αυτών των αινιγματικών ραδιοεκρήξεων — και αυτή η νέα ιδέα παρέχει μια ενδιαφέρουσα νέα εξήγηση.

Ο Huang και οι συνεργάτες του θεώρησαν στη μελέτη τους ότι τα FRB μπορεί να είναι το αποτέλεσμα υπερπυκνών αστέρων νετρονίων που συγκρούονται με τους πλανήτες ξενιστές τους. Η θεωρία είναι ότι όταν αυτοί οι πλανήτες περνούν από τις ελλειπτικές τροχιές τους, στην πραγματικότητα σχίζονται, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση, την παραμόρφωση και την αποκοπή ολόκληρων κομματιών.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μόλις αποκοπούν αυτά τα κομμάτια του πλανήτη, ο αστρικός άνεμος των σωματιδίων και η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το αστέρι νετρονίων μπορεί να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, με αποτέλεσμα «εξαιρετικά έντονες ραδιοεκπομπές», είπε ο Huang.

Οι αστρονόμοι του Nianjing συνέκριναν τα ευρήματά τους με δύο προηγουμένως αναφερθέντες «επαναλαμβανόμενους» FRB – ένα που ανακαλύφθηκε το 2016 που επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 160 ημέρες και ένα άλλο που ανακαλύφθηκε το 2017 που επαναλαμβάνεται κάθε 16 ημέρες. Η μελέτη καθόρισε ότι η ιδέα της εκμηδένισης των πλανητών θα μπορούσε κάλλιστα να εξηγήσει και τα δύο FRB που αναλύθηκαν.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τι – ή, πιο δελεαστικά, ποιος – δημιουργεί FRB, αλλά η σκέψη ότι είναι μια ουράνια κραυγή ραδιοκυμάτων προσθέτει σίγουρα δραματική έκλαμψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC