Παγκόσμιο ρεκόρ εκπομπής λέιζερ

Παγκόσμιο ρεκόρ εκπομπής λέιζερ
 
Την πιο ισχυρή δέσμη ακτίνων λέιζερ που έχει δημιουργηθεί ποτέ, ισχύος άνω των 500 τεραβάτ (τρισεκατομμυρίων βατ), εξέπεμψε η ερευνητική εγκατάσταση NIF (National Ignition Facility) του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές έγραψαν ιστορία αναδημιουργώντας συνθήκες που ως τώρα εκτιμάται ότι υπήρχαν μόνο βαθιά στο εσωτερικό των άστρων.

Το ρεκόρ κατέστη εφικτό με τη συνδυασμένη ισχύ 192 ακτίνων του συστήματος λέιζερ του NIF. Η δέσμη του NIF παρήγαγε επίσης 1,85 μεγατζάουλ υπεριώδους φωτός λέιζερ, που είναι 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγει οποιοδήποτε άλλο λέιζερ στον κόσμο.

Οι ερευνητές του NIF ξεκίνησαν από το τέλος της δεκαετίας του ΄90 να δημιουργήσουν το πιο ισχυρό λέιζερ παγκοσμίως και το έχουν πλέον πετύχει, συνδυάζοντας ακραία επίπεδα ισχύος κι ενέργειας τα οποία κατευθύνονται σ’ ένα συγκεκριμένο στόχο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τελικός στόχος είναι η επίτευξη ενός υπερφιλόδοξου ονείρου, της -μέσω ανάφλεξης από το λέιζερ- πυροδότησης της διαδικασίας σύντηξης του καυσίμου υδρογόνου, ώστε να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται να κατευθυνθεί στο στόχο για να ξεκινήσει η σύντηξη. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες αποσκοπούν να υλοποιήσουν μία πανίσχυρη εναλλακτική πηγή καθαρής ενέργειας.

Στο ιστορικό πείραμα, που έγινε στο Λόρενς Λίβερμορ, μ’ επικεφαλής τον φυσικό Ρίτσαρντ Πετράσο του πανεπιστημίου ΜΙΤ, 192 ακτίνες λέιζερ πυροδοτήθηκαν συντονισμένα μέσα σε τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου πάνω σε ένα στόχο διαμέτρου μόλις δύο χιλιοστών. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν σπάσει πρόσφατα δύο απανωτές φορές το ρεκόρ εκπέμποντας δέσμες λέιζερ ισχύος 411 τεραβάτ στις 15 Μαρτίου και 423 τεραβάτ στις 3 Ιουλίου.

Αντίστοιχες ερευνητικές εγκαταστάσεις με αυτές του NIF στις ΗΠΑ βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιάζονται πλέον και σε άλλες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC