Πειρατικές εκδόσεις των Windows περιέχουν «προεγκατεστημένους» ιούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ερευνητές της Microsoft ενώ διερευνούσαν τις πωλήσεις πειρατικού λογισμικού στην Κίνα, ανακάλυψαν ότι το 20% των καινούριων υπολογιστών είναι μολυσμένοι με ιούς πριν την αγορά τους! Κάθε ένα από τα 20 μηχανήματα ήταν ολοκαίνουρια και είχαν αγοραστεί για τους σκοπούς της έρευνας, δεν είχαν δηλαδή χρησιμοποιηθεί από τρίτους.
Ο πιο επικίνδυνος ιός που βρέθηκε ήταν ο Nitol, ένα malware που συνδέει υπολογιστές με δίκτυο botnet στα νησιά Kayman και έχει βρεθεί σε συστήματα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Γερμανίας. Ο συντάκτης της αναφοράς, Patrick Stratton, διευθυντής της μονάδας ηλεκτρονικού εγκλήματος της Microsoft δήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή ήταν εκπληκτική και ταυτόχρονα ανησυχητική.
«Μόλις ανοίξαμε τον υπολογιστή, από μόνος του και χωρίς καμία οδηγία από τον χρήστη ξεκίνησε να ψάχνει στο δίκτυο, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με έναν άλλο υπολογιστή, άγνωστο σε εμάς» γράφει ο Stratton στην αναφορά του. «Μόλις τοποθετήσαμε έναν εξωτερικό δίσκο στον υπολογιστή (ο ιός) αμέσως δημιούργησε ένα αντίγραφο του εαυτού του στον δίσκο. Τοποθετώντας τον ίδιο δίσκο σε άλλο υπολογιστή, ο ιός αυτόματα δημιούργησε και άλλο αντίγραφο στον σκληρό δίσκο.»
Ο κίνδυνος για τους χρήστες πειρατικών εκδόσεων των Windows είναι εξίσου υπαρκτός, αφού δεν υπάρχει τρόπος ο χρήστης να ξέρει το τι ακριβώς εγκαθίσταται στον υπολογιστή του παράλληλα με το λειτουργικό. Είναι γνωστό πάντως πως στην Κίνα, μια χώρα που φημίζεται για την έλλειψη νόμων όσον αφορά την πειρατεία, η πλειοψηφία των καταστημάτων παρέχει στους πελάτες τους πειρατικό λογισμικό, πράγμα που σημαίνει πως οι κάτοχοι υπολογιστών με αυθεντικά Windows δεν θα πρέπει να ανησυχούν.