Πιθανή σύγκρουση δορυφόρων θα γεμίσει με «διαστημικά σκουπίδια» την τροχιά της Γης

Πιθανή σύγκρουση δορυφόρων θα γεμίσει με «διαστημικά σκουπίδια» την τροχιά της Γης

Κομμάτια από δορυφόρους αιωρούνται γύρω από την τροχιά της Γης και ο κίνδυνος σύγκρουσης αυτών των αδρανών αντικειμένων αυξάνεται διαρκώς.

Ένας ανενεργός ρωσικός δορυφόρος και ένας «νεκρός» κινέζικος πύραυλος, που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 600 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, δημιουργούν υψηλό κίνδυνο σύγκρουσης και απελευθέρωσης χιλιάδων θραυσμάτων. Οι ανησυχίες αυξάνονται για σήμερα το απόγευμα όταν οι δρόμοι το δύο θα ενωθούν. Μια τέτοια σύγκρουση θα προσθέσει έως και 20% περισσότερα διαστημικά συντρίμμια, τα οποία απειλούν και τους εν ενεργεία δορυφόρους.

Η LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί τα διαστημικά συντρίμμια, με έδρα την Καλιφόρνια, μοιράστηκε ένα μοντέλο στο Twitter, ανακοινώνοντας την πιθανή σύγκρουση. Αποκάλυψε επιπλέον, ότι θα συμπέσουν οι τροχιές τους καθώς θα βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των 40 μέτρων, με πιθανότητα 20% να συντριβούν μεταξύ τους. Η συνολική μάζα των δύο ξεπερνάει τους 2,8 τόνους με αποτέλεσμα η πρόσκρουση να προσθέσει χιλιάδες περισσότερα κομμάτια γύρω από την τροχιά της Γης.

Ο Ρωσικός «Κόσμος-2004» κινείται προς τον νότιο πόλο της Γης και ο Κινέζικος « Τσανγκ Ζενγκ 4C» κατευθύνεται βόρεια πάνω από τις Φώκλαντ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μονοπάτια δείχνουν ότι οι δύο θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάιο δείχνει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των διαστημικών σκουπιδιών που κυμαίνονται σε τροχιά, δηλαδή για περίπου 14.403 κομμάτια. Για παράδειγμα η Ρωσία, τον Μάιο, εκτόξευσε έναν επιστημονικό δορυφόρο στο διάστημα που διαλύθηκε μετά από εννέα χρόνια σε τροχιά, αφήνοντας δεκάδες συντρίμμια γύρω από τη Γη.

Ο Donald Kessler, επιστήμονας της NASA, το 1978, ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη πυκνότητα των αντικειμένων στη τροχιά της Γης και το πώς μπορεί να αυξηθούν οι συγκρούσεις σε σημείο που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Μια πρόσφατη μελέτη πρότεινε έναν τρόπο περιορισμού του αριθμού των δορυφόρων στο διάστημα για να μειωθεί το αυξανόμενο πρόβλημα των διαστημικών συντριμμιών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Μπόλντερ, τονίζουν ότι θα χρειαστεί μια διεθνής συμφωνία προκειμένου να μοιραστούν τα τέλη χρήσης τροχιακών φορέων για κάθε συσκευή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Το ποσό χρέωσης, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να αυξάνεται κάθε χρόνο έως και 235.000 δολάρια.

Διαστημικά σκουπίδια ονομάζονται τα κομμάτια που μένουν στη τροχιά και μετά τις αποστολές. Υπολογίζονται περίπου 170 εκατομμύρια κομμάτια των λεγόμενων «σκουπιδιών», διαφορετικού μεγέθους, από μεγάλα κομμάτια πυραύλων, έως νιφάδες χρωμάτων, δηλαδή περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια διαστημικής υποδομής.

Από τα παραπάνω, μόνο 22.000 παρακολουθούνται, και ταξιδεύουν με ταχύτητες άνω των 27.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, που σε περίπτωση που συγκρουστούν με τους δορυφόρους θα προκαλέσουν από σοβαρές ζημιές μέχρι και καταστροφές. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας. Οι περισσότερες προτεινόμενες λύσεις, προκαλούν έντονη αλληλεπίδραση με τους ενεργούς δορυφόρους και τα συντρίμμια, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει αυτά τα αντικείμενα σε ακούσιες, απρόβλεπτες κατευθύνσεις.

Αξίζει να θυμηθούμε δύο γεγονότα που έχουν επιδεινώσει άσχημα το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών.

Το πρώτο ήταν τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Κίνα δοκίμασε ένα αντι-δορυφορικό όπλο σε έναν παλιό μετεωρολογικό δορυφόρο «Fengyun». Το δεύτερο ήταν το Φεβρουάριο του 2009, όταν ένας δορυφόρος τηλεπικοινωνιών ο «Iridium» και ο «Kosmos-2251», ένας ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος, συγκρούστηκαν κατά λάθος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC