Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ξεγέλασε για πρώτη φορά ανθρώπους υποδυόμενο ένα 13χρονο αγόρι

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ξεγέλασε για πρώτη φορά ανθρώπους υποδυόμενο ένα 13χρονο αγόρι

«Εξυπνότεροι» φαίνεται πως γίνονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς, για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα κατάφερε να νικήσει τους ανθρώπους σε μια συνομιλία υποδυόμενο ένα 13χρονο αγόρι.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κατάφερε να περάσει το περιβόητο Τεστ Τούρινγ, ένα πείραμα που πρότεινε ο πατέρας της σύγχρονης Πληροφορικής, Αλαν Τούρινγκ, μέσω του οποίου υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να ξεγελέσει έναν άνθρωπο.

Για να θεωρηθεί πως ένα πρόγραμμα έχει περάσει το εν λόγω τεστ θα πρέπει ο υπολογιστής να ξεγελάσει έναν άνθρωπο για σχεδόν 2 λεπτά σε μια γραπτή συνομιλία διάρκειας 5 λεπτών.

Το φετινό Τεστ Τούρινγκ διεξήχθη με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Βρετανού μαθηματικού και σε αυτό συμμετείχαν πέντε υπερυπολογιστές.

Νικητής αναδείχθηκε το λογισμικό Eugene το οποίο κατάφερε να ξεγελάσει τους συνομιλητές του πως πρόκειται για ένα 13χρονο αγόρι.

Μάλιστα το Eugene κατάφερε να ξεγελάει το 33% των ανθρώπων -κριτών που συμμετείχαν στο πείραμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κέβιν Γουώργουικ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ:

«Μερικοί θα ισχυριστούν ότι το Τεστ Τούρινγκ έχει ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Οι λέξεις της δοκιμασίας έχουν εφαρμοσθεί σε παρόμοιους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχαμε κανέναν περιορισμό στη συζήτηση και συγκρίνοντας με προηγούμενες δοκιμασίες επαληθεύσαμε τη γνησιότητα του διαλόγου. Ετσι, είμαστε υπερήφανοι να ανακοινώσουμε ότι το Τεστ Τούρινγκ περάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC