Προσεδάφιση υπό τους ήχους του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Προσεδάφιση υπό τους ήχους του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Μουσική τριλογία γραμμένη ειδικά για τη «Ροζέτα» και ένα… πρόβλημα- Δείτε τα βίντεο

Με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ντύθηκε μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα. Η μουσική του διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη «έντυσε» την προσγείωση του ευρωπαϊκού ρομπότ Philae του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα», στον κομήτη 67P, σήμερα το απόγευμα.

Πανηγυρισμοί ακούστηκαν στην στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας και μαζί και μια τριλογία συνθέσεων του Βαγγέλη Παπαθανασίου, γραμμένη ειδικά για τη διαστημική αποστολή «Ροζέτα»! Σε δηλώσεις του στην ESA, o συνθέτης είπε ότι η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που τον συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά του χρόνια και που, όπως τόνισε, ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφει.

Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2003 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA, καθώς είχε συνθέσει το άλμπουμ «Μυθωδία», το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής «Mars Odyssey» το 2001.

Στο μεταξύ, το μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ρομπότ Philae, έχει ως αποστολή να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Πάντως, αναφέρθηκε ότι το σύστημα με το οποίο αγκιστρώνεται το Philae στον κομήτη δεν πυροδοτήθηκε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγκιστρα του ρομπότ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί ακόμα η αγκίστρωση στο έδαφος του κομήτη.

Επικρατεί ο φόβος ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δε θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρο Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.

Πάντως, όπως είπαν και οι άνθρωποι της «ESA», έγινε ένα μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό. Δείτε το και ακούστε τις μουσικές συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC