Ψηφιακή κάμερα μιμείται την όραση… εντόμων

Ψηφιακή κάμερα μιμείται την όραση… εντόμων

mirΠλήθος μικροφακών καταγράφουν εικόνα εύρους 160 μοιρών

Οι επιστήμονες συχνά εμπνέονται από το φυσικό κόσμο προκειμένου να δημιουργήσουν εξελιγμένες συσκευές. Κάτι αντίστοιχο συνέβη πιθανότατα και με τους ερευνητές από τα πανεπιστήμια Ιλινόις και Nortwestern, οι οποίοι δημιούργησαν μια πρωτοποριακή ψηφιακή κάμερα.Η νέα κάμερα, μιμείται τα χαρακτηριστικά μάτια των εντόμων, τα οποία αποτελούνται από μικροσκοπικούς φακούς που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την όραση, η οποία είναι στην περιφέρεια εξίσου καλή με αυτή στο κέντρο του οπτικού πεδίου.

Η κάμερα έχει τη δυνατότητα καταγραφής ενός πεδίου εύρους 160 μοιρών, χωρίς να υπάρχει παραμόρφωση. Τη δυνατότητα αυτή παρέχει ο φακός, ο οποίος αποτελείται από 180 μικροφακούς οι οποίοι, μαζί με τα συνοδευτικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, είναι τοποθετημένοι πάνω σε μια καμπυλωμένη επιφάνεια.

Η κάμερα προς το παρόν έχει χαμηλή ανάλυση λίγων μόνον πίξελ και είναι ασπρόμαυρη, χωρίς αυτό να αποκλείει την κατασκευή και μιας ανάλογης έγχρωμης μηχανής.

Αν και η απόδοσή της μοιάζει με αυτή της όρασης των μυρμηγκιών και σκαθαριών, που δεν είναι πολύ καλή, δεν αποκλείεται το μέλλον να βελτιωθεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη περισσότερων μικροφακών, ομοιάζοντας με το μάτι της μύγας που διαθέτει περίπου 20.000 έως 28.000 τέτοια μικροσκοπικά «ομματίδια».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον η κάμερα θα καλύπτει ένα πεδίο 180 μοιρών, ώστε μόνο δύο εξωτερικές κάμερες θα αρκούν για να καλύψουν όλο τον επιτηρούμενο χώρο, δηλαδή και τις 360 μοίρες.

Η νέα κάμερα μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση εξωτερικών χώρων, αλλά και για την ενδοσκοπική απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος.

Επίσης, τέτοιες κάμερες θα μπορούσαν μελλοντικά να προσαρτηθούν σε μικροσκοπικά ιπτάμενα ρομποτικά έντομα με ποικίλες χρήσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή στο πεδίο της μάχης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC