Shou Chew: Πώς ένας ασκούμενος στο Facebook έγινε το αφεντικό του TikTok
Παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής του TikTok, της πιο δημοφιλούς εφαρμογής στον κόσμο, η σελίδα του αινιγματικού διευθύνοντος συμβούλου του στη Wikipedia περιέχει μόλις οκτώ προτάσεις.
Το καλοκαίρι του 2009, ο Shou Zi Chew εργαζόταν ως ασκούμενος στο Facebook. Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, είχε καταφέρει να είναι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του.
Ο 40χρονος Shou Zi Chew, που κατάγεται από τη Σιγκαπούρη, εμφανίστηκε όπως και το πρώην αφεντικό του, Mark Zuckerberg, ενώπιον του Κογκρέσου την Πέμπτη για να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με ανησυχίες γύρω από την πιο δημοφιλή εφαρμογή στον κόσμο.
Μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής ρώτησαν τον Chew σχετικά με τους δεσμούς του TikTok με την κινεζική κυβέρνηση, οι οποίοι οδήγησαν ορισμένους Αμερικανούς νομοθέτες να ζητήσουν πλήρη απαγόρευση λόγω των φόβων ότι η εφαρμογή -που φαινομενικά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και την κοινή χρήση βίντεο- είναι επίσης εργαλείο κατασκοπείας και διάδοσης προπαγάνδας. Η Βρετανία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τελευταία χώρα που απαγόρευσε την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, μιλά σε δημοσιογράφους πριν από την ακρόαση στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου στην Ουάσιγκτον / Φωτογραφία: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Είναι μια ευκαιρία για το Κογκρέσο ώστε να γνωρίσει λίγο περισσότερο τον αινιγματικό ηγέτη της τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το TikTok έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα.
Τόσο λίγα είναι γνωστά γι’ αυτόν που, μέχρι την Πέμπτη (23 Μαρτίου), η σελίδα του στη Wikipedia περιείχε μόλις οκτώ προτάσεις. Αντίθετα, η σελίδα του Zuckerberg περιέχει περισσότερες από 6.000 λέξεις.
Τι είναι λοιπόν μέχρι σήμερα γνωστό για τον Shou Zi Chew;
Αφού μεγάλωσε στη Σιγκαπούρη, μετακόμισε στο Λονδίνο για πτυχίο στα οικονομικά στο University College London, από το οποίο αποφοίτησε το 2006. Το προφίλ του στο LinkedIn δείχνει ότι στη συνέχεια εργάστηκε στην Goldman Sachs, πριν μετακομίσει στη Βοστώνη για MBA στο Harvard Business School. Σε αντίθεση με τον Zuckerberg, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ.
Είναι στη σελίδα με τους απόφοιτους του Χάρβαρντ -η οποία φαίνεται πλέον να είναι προσβάσιμη μόνο μέσω αρχειοθετημένων εκδόσεων- που ισχυρίζεται ότι έχει εργαστεί ως ασκούμενος στο Facebook, όπως αναφέρει ο Independent. «Δούλευα για μια startup εκείνο το καλοκαίρι», γράφει. «Ονομαζόταν Facebook». Εκεί γνώρισε επίσης τη σύζυγό του, Vivian Kao, «μέσω email».
Ο Shou Zi Chew και η Vivian Kao στο «In America: Anthology of Fashion», στο The Metropolitan Museum of Art στις 2 Μαΐου 2022 στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία από Taylor Hill/Getty Images
Μαζί έχουν δύο παιδιά, κανένα από τα οποία, όπως λέει, δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος το TikTok. «Είναι πολύ νέα για κάτι τέτοιο», είπε κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας εμφάνισης στο DealBook Summit του 2022 των New York Times.
Μετά το Χάρβαρντ, το ζευγάρι μετακόμισε στην Κίνα, όπου ο Chew εργάστηκε ως τραπεζίτης επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Πεκίνο. Μία από τις επενδύσεις που έκανε ήταν στη μητρική εταιρεία του TikTok, την ByteDance, η οποία τότε ήταν μια μικρή startup μηχανικής μάθησης.
Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi, Lei Jun (δεξιά), και ο Chew Shou Zi, ανώτερος αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της, κατά τη διάρκεια της τελετής εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2018 / Φωτογραφία: AP Photo/Vincent Yu
Το ενδιαφέρον του για τον τομέα της τεχνολογίας τον τράβηξε στον επόμενο σημαντικό ρόλο του, ως οικονομικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεφώνων Xiaomi. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, βοήθησε την εταιρεία να κάνει μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές IPO της χώρας στην ιστορία.
Εντάχθηκε στο TikTok τον Μάρτιο του 2021, υπηρετώντας και εκεί ως CFO, πριν αναλάβει τον κορυφαίο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο.