Σπάνια σύζευξη Δία-Κρόνου τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Σπάνια σύζευξη Δία-Κρόνου τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Ένα εξαιρετικά σπάνιο και μαγικό θέαμα παρατηρείται στον ουρανό σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος θα έρθουν πολύ πιο κοντά στον βραδινό ουρανό από ό,τι έχουν για σχεδόν 400 χρόνια. Το σπάνιο αυτό φαινόμενο ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού συστήματος βρέθηκαν δίπλα δίπλα σε μια «υπέροχη σύζευξη» πάνω από τον ορίζοντα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. 

Δείτε ζωντανά το φαινόμενο: 

 

 

Δείτε ζωντανή εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας:

 

 

 

Στο μακρινό παρελθόν, οι συγκλίσεις πλανητών θεωρούνταν προάγγελοι και οιωνοί επερχόμενων γεγονότων, είτε αυτό ήταν μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες ή ακόμη και η γέννηση του Χριστού ή ο αφανισμός του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Η σύγκλιση θα κλιμακωθεί γύρω στις 20:37 (18:37 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) και θα είναι ορατή από όλα τα σημεία του κόσμου στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού. 

Οι τροχιακές διαδρομές των δύο τεράστιων πλανητών εξασφαλίζουν μεγάλες συγκλίσεις κάθε 20 χρόνια, αλλά πολλές είναι αδύνατον να τις δει κάποιος με γυμνό μάτι, επειδή συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Η φετινή χρονιά θα είναι η πιο κοντινή σύζευξη από το 1623, τη χρονιά που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τα συλλεχθέντα έργα του Σαίξπηρ.

 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC