Στιβ Τζομπς: 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, είναι η Apple μια καλύτερη εταιρεία;

Στιβ Τζομπς: 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, είναι η Apple μια καλύτερη εταιρεία;

Όταν στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο Στιβ Τζομπς έφευγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, οι περισσότεροι, αφού πρώτα πένθησαν, κατόπιν σχεδόν αυτόματα, σκέφτηκαν: έχει μέλλον η Apple δίχως τον οραματιστή ιδρυτή της; Η απάντηση δεν μπορούσε να δοθεί αμέσως, αλλά πλέον, ακριβώς μια δεκαετία μετά, μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας σχετικός απολογισμός της μ.Τ. (μετά Τζομπς) εποχή για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Η ίδια η Apple στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της, καθώς ναι μεν έχασε τον Τζομπς, ωστόσο ο καρκίνος τον ταλάνιζε από το 2003 ήδη, ενώ από το 2009 (δυο χρόνια πριν τον θάνατό του), είχε αρχίσει η διαδικασία διαδοχής του από τον Τιμ Κουκ, ο οποίος γνώριζε καλά ότι ο Τζομπς δε θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμη πάνω στον πλανήτη και σύντομα θα αποχαιρετούσε τα εγκόσμια.

Τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατό του, η εταιρεία πορεύτηκε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εκτενές άρθρο του Fast Company, σε ασφαλή νερά: ο Κουκ και οι συν αυτώ είχαν πάρει από τον Τζομπς… οδηγίες προς ναυτιλομένους για τους πρώτους μήνες και εφάρμοσαν προσεκτικά όλες του τις οδηγίες. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή η εταιρεία θα έπρεπε να απογαλακτιστεί από την εποχή Τζομπς και να ακολουθήσει πλέον το όραμα του συνιδρυτή της.

Ο κρίσιμος παράγων «Κουκ»

Όταν ο Κουκ ανέλαβε επισήμως πια τα ηνία της Apple, ήταν σχεδόν βέβαιο πως η εταιρεία θα έκανε ολικό λίφτινγκ και θα άλλαζε κατεύθυνση. Χρησιμοποιώντας ως κοινή «άγκυρα» το μεταίχμιο των νέων τεχνολογιών (που αποτελούσε και το κοινό του σημείο με τον Τζομπς – ίσως το μόνο που διέθεταν κοινό(, ο Κουκ άλλαξε την Apple ριζικά, σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε να εργάζεται εκεί, τον Μάρτιο του 1998 στη θέση του αντιπροέδρου για τη λειτουργία της εταιρείας.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, δεν υπάρχει καν ερώτημα για το αν έχει καταγράψει μια επιτυχημένη πορεία.

Οι δυο μεγαλύτερες επιτυχίες του Κουκ (και μαζί, η παρακαταθήκη του για το μέλλον της εταιρείας), είναι οι εξής: αφενός το Apple Watch, που το έχουν αγοράσει πάνω από 100 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και, αφετέρου, το λανσάρισμα των ασύρματων ακουστικών AirPods που πλέον μπαινοβγαίνουν καθημερινά σε εκατομμύρια αυτιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Τέλος, μια ακόμη βασική συνεισφορά του Κουκ είναι το γεγονός ότι η Apple στράφηκε δυναμική προς την αγορά του gaming και των παιχνιδιών, έναν τομέα που ο Τζομπς ούτε πολυσυμπαθούσε, αλλά ούτε και ασχολούταν κιόλας, μη θέλοντας να επενδύσει πάνω του, είτε χρήματα, είτε υλικοτεχνική υποδομή.

Και, σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο επίσης, η Apple προ και μετά Τζομπς δεν έχει καμία απολύτως σχέση καθώς η κερδοφορία, ο τζίρος και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας πλέον έχουν ανέλθει σε στρατοσφαιρικό ύψος. Η Apple επί Κουκ έχει σχεδόν διπλασιάσει τζίρους και κερδοφορίες και η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε από τα 348 εκατ. δολάρια στο 1.9 τρισ. δολάρια.

Κοντολογίς και συμπερασματικά, ο Τζομπς ήταν περισσότερο «καλλιτέχνης», ενώ ο Κουκ περισσότερο «έμπορος». Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δε τόσα πολλά προϊόντα από την Apple ώστε αποδεικνύεται ότι ο Κουκ δεν διστάζει να πειραματιστεί και σε χώρους που, την εποχή του προκατόχου του, αυτό θα θεωρούταν αδιανόητο.

Οραματιστής και καινοτόμος

Ο Στιβ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955. Υπήρξε ένας οραματιστής στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς ήταν από τους πρώτους που «συνέλαβαν» την ιδέα του οικιακού προσωπικού κομπιούτερ.

Την αυγή της νέας χιλιετίας, ο Τζομπς εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα όπως το ipod, το iphone ή το ipad, προϊόντα που δεν είναι απλώς συσκευές, αλλά από πολλούς θεωρούνται κάτι σαν αντικείμενα τέχνης – εξού και το παρατσούκλι του Τζομπς που ήταν «καλλιτέχνης».

Ο επιχειρηματίας διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο στο πάγκρεας τον Οκτώβριο του 2003. Για αρκετούς μήνες μετά την διάγνωσή του, αρνήθηκε τις συμβατικές θεραπείες των γιατρών και κατέφυγε σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας –κάτι που, όπως παραδέχονται πολλοί σήμερα, ήταν και μια από τις αιτίες που πέθανε τελικά,καθώς το είδος του καρκίνου που είχε ήταν θεραπεύσιμο.

Τελικά ο Τζομπς κατέφυγε στους γιατρούς και εγχειρίστηκε επιτυχημένα τον Ιούλιο του 2004, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2006 ο καρκίνος επέστρεψε. Τον Ιανουάριο του 2009 ο Τζομπς ανακοίνωσε στο εσωτερικό της Apple ότι θα χρειαστεί να λείψει για κάποιο διάστημα «καθώς τα προβλήματα υγείας του είναι πιο περίπλοκα από ό,τι νόμιζε ο ίδιος» και όντως τον Απρίλιο του ίδιου έτους έκανε μεταμόσχευση ήπατος, η οποία ήταν επιτυχημένη.

Η χαρά του κράτησε μόλις δυο χρόνια καθώς στις 24 Αυγούστου του 2011 θα έρθει η παραίτησή του από την εταιρεία, με την υγεία του να έχει παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση. Το τέλος ήρθε στις 5 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC