Τι δεν μοιράζεστε στο Facebook
Το γιατί μας διαφεύγει, αυτό κάνει πάντως η κοινωνική δικτύωση…
Κι όμως, το υπερβολικό share υπονομεύει την πρακτική αυτή και το άμεσο αποτέλεσμα είναι το block! Ή έστω το hide.
Να λοιπόν τι αποφεύγεις να μοιράζεσαι με τους «φίλους» σου για να έχεις μερικά πιστά ηλεκτρονικά friends…
Νο 1 – Τη μουσική που ακούς καθημερινά
Εντάξει, είσαι μουσικόβιος και τη βρίσκεις με τις μελωδίες, εμείς όμως τι φταίμε να βλέπουμε στο wall μας όποιο κομμάτι σού κατέβει στο κεφάλι; Όλοι έχουμε τις ιδιαίτερες μουσικές μας προτιμήσεις, δεν τις μοιραζόμαστε ωστόσο σαν τρελοί…
Νο 2 – Τι έφαγες για πρωινό / δεκατιανό / μεσημεριανό / βραδινό
Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει γιατί νιώθει ο κόσμος την ανάγκη να μοιραστεί το φαγητό του στο Facebook! Εκτός κι αν είσαι διακεκριμένος σεφ και τα πιάτα σου είναι κοσμήματα του food styling, τέτοια posts δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Ο μόνος λόγος να νοιαστείς για ένα φαγητό είναι όταν πρόκειται να το φας. Σωστά;
Νο 3 – Το Twitter Feed σου
Πρόκειται για άλλο κοινωνικό δίκτυο, τι δουλειά έχουν τα tweets στο Facebook; Είναι όμως και το άλλο: αν ανανεώνεις συνεχώς το Twitter σου και το έχεις συνδέσει και με το Facebook, τότε το wall σου θα είναι τίγκα στα tweets. Και κανείς δεν εκτιμάει τον τύπο που τρελαίνεται στα posts. Κανείς όμως! Το hide θα πάει σύννεφο…
Νο 4 – Τα γνωστά «Κοινοποιήστε»
«Κοινοποίησε αυτό αν νοιάζεσαι αρκετά ώστε να προσποιηθείς ότι νοιάζεσαι»! Κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι κοινοποιούν posts για «σοβαρά» θέματα. Νομίζουν έτσι πως νοιάζονται πραγματικά και κάνουν το χρέος που τους αναλογεί, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα απολύτως. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, κι ας πονάει. Το μόνο που κάνουν, για να είμαστε δίκαιοι, είναι να το παίζουν ηθικοί ηγέτες της παρέας του Facebook, απαιτώντας από τους φίλους τους να κάνουν repost στο μεγάλο και σοβαρό θέμα που θα λυθεί ως διά μαγείας αν έχει 100.000 share. Όποιος νοιάζεσαι τόσο για τα παιδάκια στην Ουγκάντα, το AIDS που σαρώνει στην Αφρική ή τον καρκίνο, αντί να κοινοποιεί «Κοινοποιήστε», ας δωρίσει κάνα ευρώ σε κάνα φιλανθρωπικό σκοπό…
Νο 5 – Τις φωτογραφίες των διακοπών σου
Κανείς δεν θέλει να βλέπει εξωτικά μέρη και ανέμελες στιγμές όταν πήζει στη δουλειά. Από τον Άρη μάς ήρθες; Το καλό με το Facebook είναι ότι μπορείς να προσποιηθείς ότι πράγματι τις είδες, ενώ στην ουσία δεν άνοιξες καμία! Mε το μαγικό κουμπάκι «Like» ενημερώνεις τον φίλο που ποστάρει το album «τροπικές στιγμές στη Χαβάη» να πάει στον αγύριστο…
Νο 6 – Τις ερωτικές σου εξομολογήσεις
Αν είναι κάτι που μας έμαθε το Facebook, είναι ότι πολύ λίγοι ξεπερνάνε πράγματι το σχολείο. Γιατί άλλο είναι ένα αστείο ερωτικό ποστάκι στο άλλο σου μισό κι άλλο ένα μακροσκελές ερωτικό γράμμα που το βλέπει όλος ο κόσμος! Πού πήγε η ιδιωτικότητα των στιγμών; Αν είναι να γράψεις πάνω από 5 λέξεις, σταμάτα και διερωτήσου: εκφράζω έτσι πράγματι τα συναισθήματά μου ή το κάνω μόνο και μόνο για να φέρω στους φίλους μου αναγούλα; Άσε που υπάρχουν καλύτερες μέθοδοι και για τα δυο…
Νο 7 – Τα περίφημα Memes
Κοίτα, όλοι μπαίνουν πλέον σε αντίστοιχα site, το Reddit και το Quickmeme το ξέρουν κι άλλοι. Σταμάτα το οπότε! Μην ποστάρεις σαν φρενιασμένος «αστεία» posts γιατί εμείς το εκλαμβάνουμε σαν σπαμάρισμα του wall μας. Χρησιμοποίησε τον πολύτιμο αυτό χώρο με πιο δημιουργικό τρόπο. Τα νεύρα μας δεν τα σκέφτεσαι;
Νο 8 – Μακροσκελή πολιτικά επιχειρήματα
Εντάξει, κρίση έχουμε, τεταμένη είναι η κατάσταση, η πολιτική είναι σημαντική και τα σχετικά, τι περιμένεις ωστόσο πώς θα αλλάξεις με έναν μακροσκελή πολιτικό λόγο; Και μάλιστα στο Facebook! Κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ουσιαστικά, άλλη είναι η λειτουργία της κοινωνικής δικτύωσης. Κι αν θες πράγματι να εκφράσεις την πολιτική σου άποψη με αποτελεσματικό τρόπο, συμμετοχή στα κοινά το λένε. Σε αντίθεση με τα comments του Facebook, οι ψήφοι μετράνε πραγματικά…