Το νεφέλωμα του Κώνου: Το Διάστημα 2.500 έτη φωτός από τη Γη

Το νεφέλωμα του Κώνου: Το Διάστημα 2.500 έτη φωτός από τη Γη

Το Νεφέλωμα του Κώνου είναι μια περιοχή στον αστερισμό του Μονόκερου. Βρίσκεται 2.500 έτη φωτός απόσταση από τη Γη. Για τους επιστήμονες τα νεφελώματα αποτελούν τις «μήτρες» των μετέπειτα κόσμων.

Το Νεφέλωμα του Κώνου είναι μέρος μίας μεγαλύτερης περιοχής σχηματισμού άστρων και ανακαλύφθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον αστρονόμο William Herschel. Στον ουρανό, βρίσκουμε αυτό το νεφέλωμα σε σχήμα κέρατος στον αστερισμό του Μονόκερου.

Ως αντικείμενο μελετάται επί χρόνια, ωστόσο η συγκεκριμένη του εικόνα είναι η πιο εντυπωσιακή από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, καθώς δείχνει τη σκοτεινή και αδιαπέραστη θολή εμφάνιση του νεφελώματος με τρόπο που το κάνει να μοιάζει με μυθολογικό πλάσμα.


 

Το Νεφέλωμα του Κώνου αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα των μορφών που μοιάζουν με πυλώνες και αναπτύσσονται στα γιγάντια σύννεφα ψυχρού μοριακού αερίου και σκόνης, γνωστά για τη δημιουργία νέων αστεριών. Αυτός ο τύπος πυλώνα προκύπτει όταν ογκώδη, πρόσφατα σχηματισμένα φωτεινά μπλε αστέρια, εκπέμπουν αστρικούς ανέμους και έντονη υπεριώδη ακτινοβολία η οποία απομακρύνει το υλικό από τη γύρω περιοχή. Καθώς αυτό το υλικό απομακρύνεται από τα νεαρά αστέρια, το αέριο και η σκόνη συμπιέζονται σε πυκνά, σκοτεινά και ψηλά σχήματα που μοιάζουν με πυλώνες. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη δημιουργία του σκοτεινού νεφελώματος του κώνου.

Η φωτογραφία είναι του 2022, και δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων λειτουργίας του.

Στις 5 Οκτωβρίου 1962, πέντε χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Εξι δεκαετίες αργότερα και με την υποστήριξη 16 κρατών μελών και στρατηγικών εταίρων, η ESO συγκεντρώνει επιστήμονες και μηχανικούς από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν προηγμένα επίγεια παρατηρητήρια στη Χιλή και να παρουσιάζουν καινοτόμες αστρονομικές ανακαλύψεις.

 

 

 

 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC