Το Netflix επανακωδικοποιεί ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του για εξοικονόμηση δεδομένων

Το Netflix επανακωδικοποιεί ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του για εξοικονόμηση δεδομένων

Το Netflix έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια επανακωδικοποίησης ολόκληρης της βιβλιοθήκης ταινιών και σειρών που διαθέτει, με σκοπό να μειώσει την κατανάλωση δεδομένων κατά 20%.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε το 2011 και, προκειμένου να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, το Netflix συνεργάζεται με ερευνητές πανεπιστημίων.

Όταν η υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της, τα επίπεδα κωδικοποίησης βασίζονταν στις ταχύτητες internet των χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι οι HD εκδόσεις ταινιών όπως, παραδείγματος χάρη, το «My Little Pony» και το «Avengers» έχουν κωδικοποιηθεί με το ίδιο bitrate, κάτι που φαίνεται παράλογο.

Μια απλή σειρά κινουμένων σχεδίων όπως το «My Little Pony» δεν απαιτεί την ίδια ποσότητα δεδομένων για streaming σε HD ανάλυση, όπως μια απαιτητική ταινία σαν το «Avengers». Ωστόσο, με το αρχικό σύστημα του Netflix, και τα δύο απαιτούν τα ίδια δεδομένα. Οι μηχανικοί του Netflix συνειδητοποίησαν λοιπόν ότι μπορούν να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση δεδομένων τους, εάν επανακωδικοποιήσουν κάθε αρχείο στη βιβλιοθήκη, ένα αναμφίβολα μεγαλεπήβολο εγχείρημα.

Με το παλιό σύστημα κωδικοποίησης, το Netflix αναγκάζεται να καταβάλλει υψηλά ποσά στους παρόχους internet όπως, λόγου χάρη, την Comcast. Η μείωση των απαιτήσεων σε δεδομένα θα εξοικονομήσει σημαντικό χρηματικό ποσό στο Netflix και θα του επιτρέψει να προσφέρει καλύτερη εμπειρία στους χρήστες του.

Επίσης, η επανακωδικοποίηση των αρχείων του θα ενισχύσει την προσπάθεια λειτουργίας του Netflix και σε αναπτυσσόμενες αγορές, στις οποίες απαιτείται έμφαση σε χαμηλότερες ταχύτητες internet και σε χρήση δεδομένων κινητής.

Επειδή το Netflix διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία streaming, η ρύθμιση των επιλογών κωδικοποίησης για κάθε αρχείο χειροκίνητα φαντάζει αδύνατη. Για τον λόγο αυτό, το Netflix συνεργάζεται με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Ναντ, προκειμένου να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, το Netflix χωρίζει τα βίντεό του σε μικρότερα τμήματα ώστε αρκετοί servers να μπορούν να επεξεργαστούν το ίδιο περιεχόμενο την ίδια στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις ολοκληρωθεί το εν λόγω εγχείρημα, οι μηχανικοί του Netflix θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας διαφορετικών κανόνων κωδικοποίησης ξεχωριστά για κάθε σκηνή του κάθε βίντεο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC