Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που μια πυρηνική βόμβα εκρήγνυται στο διάστημα

Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που μια πυρηνική βόμβα εκρήγνυται στο διάστημα

Πώς θα έμοιαζε άραγε η έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας στο διάστημα; Πριν από λίγες ημέρες, ο Χώρος Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα μοιράστηκε ένα βίντεο από την Επιχείρηση Fishbowl στο διαδίκτυο. Στην εν λόγω Επιχείρηση, η οποία διεξήχθη το 1962, πύραυλοι στάλθηκαν στο διάστημα για να πυροδοτήσουν βόμβες, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Σοβιετικής Ένωσης για τριετή απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. 

Περιλαμβάνονταν τρεις δοκιμές στην Επιχείρηση, οι οποίες ονομάστηκαν Bluegill, Urraca και Starfish. Στο βίντεο που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας, απεικονίζεται ένας πύραυλος να εκτοξεύεται από το νησί Τζόνστον με μια βόμβα ακολούθως να εκρήγνυται δημιουργώντας μια τεραστίου μεγέθους λάμψη.

Σύμφωνα με τη NASA, ελλείψει ατμόσφαιρας, η ίδια η έκρηξη θα διαλυόταν χωρίς να αφήσει ίχνη. Δεν υπάρχει αέρας για να θερμανθεί, οπότε δεν θα σχηματιζόταν η τυπική πύρινη σφαίρα που παρατηρείται στις ατμοσφαιρικές πυρηνικές εκρήξεις.

Ωστόσο, ένας κρίσιμος παράγοντας παραμένει ανεπηρέαστος από την έλλειψη ατμόσφαιρας: η πυρηνική ακτινοβολία. Στο διάστημα, η πυρηνική ακτινοβολία διατηρεί την πλήρη ισχύ της και το εύρος των σημαντικών δόσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας.

Η δοκιμή Starfish, χρησιμοποιώντας μια βόμβα 1,4 μεγατόνων, παρήγαγε μια έκρηξη 500 φορές ισχυρότερη από εκείνη που κατέστρεψε τη Χιροσίμα.

Μόλις ένα χρόνο μετά τις δοκιμές, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η τότε ΕΣΣΔ υπέγραψαν τη Συνθήκη περιορισμένης απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών, σηματοδοτώντας μια στροφή προς πιο προσεκτικές προσεγγίσεις όσον αφορά τους πυρηνικούς πειραματισμούς.

Δείτε το βίντεο:

 

Με πληροφορίες από ladbible

 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC