Επιστήμονες φτιάχνουν βιοηλεκτρική «μύτη» που εντοπίζει τον… θάνατο
Όλοι έχουμε ανοίξει κάποια στιγμή το ψυγείο μας και γέμισε η κουζίνα με τη δυσωδία της σαπίλας.
Την ίδια την οσμή του θανάτου δηλαδή, την οποία κορεάτες ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με μια βιοηλεκτρική «μύτη» που μπορεί να πιάνει τις δύσοσμες μυρωδιές των χαλασμένων φαγητών. Αλλά και των ανθρώπινων θυμάτων σε φυσικές καταστροφές ή τόπους εγκλήματος!
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «ACS Nano», οι ερευνητές περιγράφουν ακριβώς πώς δημιούργησαν τη «μύτη». Η χαλασμένη πρωτεΐνη παράγει έναν παράγοντα, την πτωμαΐνη, που είναι αυτή που δίνει τη χαρακτηριστική οσμή του χαλασμένου κρέατος.
Όταν άνθρωποι λοιπόν ή φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνη αρχίζουν να αποσυντίθενται, τότε εκκρίνουν παραπανίσιες ποσότητες πτωμαΐνης. Και οι επιστήμονες αναζήτησαν τότε το μόνο ζώο που ξέρουμε που μπορεί να μυρίζει τόσο καλά την ουσία, το ψάρι-ζέβρα.
Ο οργανισμός αυτού του ψαριού έχει ειδικούς υποδοχείς που συλλαμβάνουν τα μόρια της πτωμαΐνης. Υποδοχείς που κατάφεραν να αναπαράγουν οι επιστήμονες τεχνητά, φτιάχνοντας ένα τρανζίστορ τελικά που κάνει ό,τι ακριβώς και το ψάρι-ζέβρα.
Οι πρακτικές εφαρμογές της συσκευής είναι πρακτικά ανεξάντλητες, αφού όχι μόνο μπορεί να διακρίνει ακόμα και τα πρώτα ψήγματα αποσύνθεσης των τροφών, αλλά και να εντοπίσει νεκρούς ανθρώπους σε πλημμύρες, φυσικές καταστροφές ή τόπους εγκλήματος…