ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα η Νο 1 ύποπτη για την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση
Ο Michael Chertoff δήλωσε πως οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στις κυβερνο-επιθέσεις που έπληξαν τα συστήματα 100 χωρών, μοιάζουν πολύ με αυτές που έχει χρησιμοποιήσει η Πιονγιάνγκ στο παρελθόν.
Ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας των ΗΠΑ υποστήριξε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Βόρεια Κορέα να κρύβεται πίσω από τις ψηφιακές επιθέσεις.
Ο Chertoff, ο οποίος υπηρέτησε στην εν λόγω θέση από το 2005 μέχρι το 2009, δήλωσε ότι κάποιοι δράστες ή και σύμμαχοι της Πιονγιάνγκ, μοιάζουν την παρούσα στιγμή να είναι οι πιο ύποπτοι για την εισβολή στα συστήματα υπηρεσιών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Chertoff είναι ειδικός σε ζητήματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και τρομοκρατίας, και εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, σε ένα διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στην Μπρατισλάβα το Σαββατοκύριακο.
«Η ιδιαιτερότητα της Βόρειας Κορέας είναι η εξής: δεν συμμετέχει σχεδόν καθόλου στο διεθνές χρηματικό και εμπορικό σύστημα. Πως λοιπόν υποστηρίζουν το καθεστώς τους; Βασικά αυτό που κάνουν είναι να εγκληματούν σε διεθνή κλίμακα και σε πολλούς τομείς, είτε αυτό γίνεται μέσω λαθρεμπορίου κίβδηλων αγαθών, είτε μέσω της εμπορίας ανθρώπων ή ακόμη και μέσω κλοπών. Έχουμε να κάνουμε στην κυριολεξία με ένα εγκληματικό κράτος. Συνεπώς, δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν προσπαθούσαν να κερδοσκοπήσουν μεσώ ψηφιακών επιθέσεων και εκβιασμών»
Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνασφάλειας έχουν και αυτοί συνδέσει την Βόρεια Κορέα με τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα προ εβδομάδων.
Και η Kaspersky και η Symantec συμφωνούν πως κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες των κωδικών του λογισμικού Wannacry μοιάζουν με ένα προηγούμενο χακάρισμα που είχε συνδεθεί με την Πιονγιάνγκ.
Ο Chertoff με την σειρά του είπε πως «είναι πολύ πιθανότερο» να έχουν ανάμειξη σε αυτές τις επιθέσεις οι Βορειοκορεάτες παρά οι Ρώσοι.
«Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι σαν κράτος θα επιχειρούσαν ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο για να βγάλουν λεφτά καθώς έχουν την δικιά τους οικονομία. Η Βόρεια Κορέα από την άλλη πλευρά δεν έχει καθόλου νόμιμο εμπόριο, οπότε οι κυβερνοεπιθέσεις είναι κάτι που θα κάναν».
Επιπροσθέτως, υπενθύμισε πως η Βόρεια Κορέα κατηγορείται και για την διαδικτυακή υποκλοπή εκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα του Μπαγκλαντές που συνέβη ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Chertoff τόνισε πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες Δυτικές χώρες: «Θα δείτε την κλίμακα και την έκταση με την οποία αυτές οι επιθέσεις θα επεκταθούν. Για μένα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα αυξηθούν».
Οι χάκερς προσπαθούν να επιτεθούν σε εταιρείες με ψυγεία και θερμοστάτες καθώς «αυτές έχουν μηδαμινή ασφάλεια από πίσω τους και αποτελούν εύκολους στόχους. Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες μαζικές επιθέσεις τέτοιου είδους».
Τέλος, ο Chertoff εξέφρασε τον φόβο του ότι πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις θα ξεκινήσουν να στρέφονται σε τέτοιες λύσεις ώστε να υπονομεύσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα:
«Όταν οι άνθρωποι της ISIS βλέπουν τι γίνεται με την British Airways θα λένε στους εαυτούς τους, πως μια διακοπή ή διάλυση των συστημάτων και των πληροφοριών της Δύσης θα μπορούσε να προκαλέσει απόλυτο χάος, να κλείσει εταιρείες και να βλάψει σε σημαντικό βαθμό οικονομίες πολλών χωρών. Είμαι βέβαιος πως και αυτοί θα επιχειρήσουν να επιτεθούν κατά αυτόν τον τρόπο».