Βρετανία: 15χρονη ανακηρύχθηκε «Νεαρή Επιστήμονας της Χρονιάς»

Βρετανία: 15χρονη ανακηρύχθηκε «Νεαρή Επιστήμονας της Χρονιάς»

Κορυφαίο επιστημονικό βραβείο σε 15χρονη που δημιούργησε φιλικό προς το περιβάλλον αντηλιακό. Πρόκειται για την Κέισι Ντίρι η οποία δημιούργησε ένα αντιηλιακό από φυτικά έλαια που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και δεν βλάπτει το περιβάλλον.

«Αυτό είναι σουρεαλιστικό. Δεν αισθάνομαι ότι τα κατάφερα, αλλά τα κατάφερα! Αποφάσισα να κάνω αυτή την εργασία για να δημιουργήσω ένα πιο βιώσιμο, βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον αντηλιακό», δήλωσε η Ντίρι παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Η 15χρονη μαθήτρια εμπνεύστηκε την ιδέα για το αντηλιακό αφού διάβασε για τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά του εμπορίου οι οποίες καταλήγουν στα συστήματα ύδρευσης της χώρας.

«Πρέπει να βρούμε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, επειδή τα συμβατικά αντιηλιακά βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή και τους κοραλλιογενείς υφάλους, κάτι που δεν είναι δίκαιο», δήλωσε στο BBC.

Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει ένα αντηλιακό χρησιμοποιώντας διάφορα φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων βιταμίνης Α και Ε. Στη συνέχεια, θέλησε να δει εάν τα έλαια μπορούν να απορροφήσουν και να προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Για να το κάνει αυτό, κατασκεύασε ένα αυτοσχέδιο φωτοκιβώτιο που περιείχε έναν φακό UVA. Μετά από μια σειρά πειραμάτων, η 15χρονη κατάφερε να δημιουργήσει φυσικά αντηλιακά με δείκτη προστασίας από SPF9 έως SPF34.

Τώρα, 15χρονη μαθήτρια σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο για να δημιουργήσει ένα αντηλιακό που θα προστατεύει από την ακτινοβολία UVB. Οι ακτίνες UVB συμβάλλουν στην αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο και στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

«Αυτό το βραβείο θα με βοηθήσει να συνεχίσω και να εξελίξω το έργο και ελπίζω, κάποια μέρα, να έχω ένα πραγματικό προϊόν για να δώσω στους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βάζουν αρκετό αντηλιακό με αποτέλεσμα να παθαίνουν επικίνδυνα εγκαύματα που αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.

Τι συμβουλεύει το βρετανικό ίδρυμα για τη χρήση αντηλιακού

«Για να επωφεληθείτε από τον συντελεστή ηλιακής προστασίας (SPF), ο οποίος προστατεύει από την ακτινοβολία UVB του ήλιου, θα πρέπει να εφαρμόζετε περίπου δύο χιλιοστόγραμμα αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσετε το ισοδύναμο δύο κουταλιών της σούπας αντηλιακού στις εκτεθειμένες περιοχές του προσώπου και του σώματος. Αν χρησιμοποιείτε σπρέι, εφαρμόστε το μέχρι να εμφανιστεί μια ομοιόμορφη γυαλάδα στο δέρμα», αναφέρει ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του.

«Να θυμάστε ότι πρέπει να βάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά μετά από κολύμπι, έντονη εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα. Να θυμάστε επίσης, ανεξάρτητα από το πόσο αντηλιακό εφαρμόζετε, ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι 15 ή υψηλότερος και ιδανικά 30 ή υψηλότερος για παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας είναι «ευρέως φάσματος», πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύει και από τους δυο τύπους ακτινοβολίας: UVA και UVB.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC