Ξεκινά η έρευνα της Κομισιόν για τη στάση της Motorola στο θέμα των πατεντών

Ξεκινά η έρευνα της Κομισιόν για τη στάση της Motorola στο θέμα των πατεντών

Το ‘πε και το ‘κανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου από τις ΗΠΑ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν η Motorola εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν η Apple και η Microsoft έκαναν λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις της Motorola σε συγκεκριμένες πατέντες που χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές. Οι επίμαχες πατέντες περιγράφουν τεχνολογίες γενικής χρήσης και υπάγονται στο καθεστώς των αδειδοτήσεων FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory). Με απλά λόγια, η Motorola δίνει άδεια χρήσης για τις εν λόγω πατέντες, χωρίς να απαιτεί πολλά σε αντάλλαγμα.

 

Σύμφωνα με την Apple, όμως, οι απαιτήσεις της Motorola είναι υπερβολικές, καθώς ζητά το 2,25% των εσόδων που αποφέρει το iPhone. Η Κομισιόν θα εξετάσει τώρα αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Apple και της Microsoft, οι οποίες κάνουν λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού κι εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

 

Οι πατέντες της Motorola αφορούν την επικοινωνία 2G και 3G, την τεχνολογία Wi-Fi και τη συμπίεση video H.264. Φυσικά, το θέμα αφορά άμεσα της Google, η οποία έχει εξαγοράσει τη Motorola Mobility και κατ’ επέκταση τις πατέντες της.

by PC Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC