Νέα θεωρία ανατρέπει τα δεδομένα περί βαρύτητας

Νέα θεωρία ανατρέπει τα δεδομένα περί βαρύτητας

Το Σύμπαν δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει και να δημιουργεί νέα ερωτήματα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τη φύση της βαρύτητας. Το 2009, ο θεωρητικός φυσικός Erik Verlinde διατύπωσε μια καινοτόμο άποψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η θεμελιώδης δύναμη που γνωρίζουμε καλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κρυφών διεργασιών, μια ιδέα που, 15 χρόνια αργότερα, συνεχίζει να τροφοδοτεί την επιστημονική συζήτηση χωρίς να έχει ακόμη βρει ισχυρή πειραματική επιβεβαίωση. Αυτή η έννοια δεν είναι κάτι νέο στη Φυσική. Εξηγεί πώς πολύπλοκες ιδιότητες μπορούν να προκύψουν από την απλή αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία ενός αερίου δεν είναι εγγενής ιδιότητα αλλά προκύπτει από μικροσκοπικές συγκρούσεις μεταξύ των μορίων του.

Αυτή η προσέγγιση βρίσκεται στο επίκεντρο της στατιστικής μηχανικής, ενός κλάδου της Φυσικής που χτίζει γέφυρες μεταξύ μικροσκοπικών συμπεριφορών και αναδυόμενων ιδιοτήτων. Ο Verlinde εμπνεύστηκε από το έργο του Stephen Hawking και του Jacob Bekenstein για τις Μαύρες Μρύπες τη δεκαετία του 1970, το οποίο έδειξε ότι οι ιδιότητές τους μπορούσαν να περιγραφούν από τους νόμους της θερμοδυναμικής. Λέει ότι η βαρύτητα θα μπορούσε να είναι μια αναδυόμενη ιδιότητα, που προέρχεται από βαθιές και άγνωστες φυσικές διεργασίες, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της στατιστικής μηχανικής. Η νέα θεωρία για τη βαρύτητας ανοίγει το δρόμο για πειραματισμούς με βάση νέες ιδεές για τη δομή και την εξέλιξη των γαλαξιών. Προς το παρόν βασίζεται σε πολλές υποθέσεις και απαιτούνται πιο λεπτομερείς δοκιμές.

Σε περίπτωση που επιβεβαιώθεί, θα αλλάξουν πολλά από όσα γνωρίζουμε για το Σύμπαν, τη βαρύτητα, την κίνηση, ακόμη και τον χρόνο και τον χώρο. Προς το παρόν, είναι μια ιδέα που πρέπει να εξερευνηθεί περαιτέρω.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC