Διαδικτυακό «μπλόκο» στην Κίνα στη λέξη σωσίας

Διαδικτυακό «μπλόκο» στην Κίνα στη λέξη σωσίας
 
Οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν σήμερα τη λέξη «σωσίας» σε διάφορες μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ μετά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η πρώην δικηγόρος Γκου Καϊλάι, που κρίθηκε ένοχη τη Δευτέρα για τη δολοφονία ενός Βρετανού, εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από μία σωσία της.

Η σύζυγος του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπο Σιλάι καταδικάσθηκε στη θανατική ποινή με αναστολή για το έγκλημα αυτό, το οποίο βρίσκεται στη ρίζα ενός σκανδάλου το οποίο έχει συγκλονίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, προκαλώντας παράλληλα εκατομμύρια σχόλια στο Ίντερνετ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μερικές εικόνες της Γκου να δηλώνει στους δικαστές της ότι αποδέχεται την ετυμηγορία. Όμως η Γκου, η οποία είναι επίσης επιτυχημένη συγγραφέας, εμφανίσθηκε με πρησμένο πρόσωπο και αρκετά κιλά επιπλέον, που της έδιναν μια εμφάνιση πολύ διαφορετική απ’ αυτή που έχει στις παλιές φωτογραφίες της.

Πάρα πολλοί χρήστες του Ίντερνετ, πεισμένοι πως θα είχε έτσι κι αλλιώς ευνοϊκή μεταχείριση δεδομένου ότι ο σύζυγός της υπήρξε μέλος του κεντρικού Πολιτικού Γραφείου, υποστήριξαν τότε πως στη θέση της Γκου Καϊλάι δικάσθηκε μια σωσίας της.

Οι κινεζικές αρχές, κλονισμένες από το ηχηρό σκάνδαλο Γκου Καϊλάι-Μπο Σιλάι, δείχνουν σημάδια νευρικότητας καθώς πλησιάζει το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτού του φθινοπώρου, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί μια πολιτική μετάβαση, για πρώτη φορά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων στο Ίντερνετ.

Εκτεταμένη λογοκρισία επιβλήθηκε στο Ίντερνετ αναφορικά με τη δίκη της Γκου Καϊλάι. Οι μεγάλες εφημερίδες είχαν λάβει επίσης σαφείς οδηγίες να μην χρησιμοποιούν στις σελίδες τους παρά μόνον ό,τι μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, όπως συνηθίζεται στην Κίνα όταν πρόκειται για ευαίσθητες υποθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC