Κατασκεύασαν ασφαλείς μπαταρίες ακόμη και αν τις καταπιούν παιδιά

Κατασκεύασαν ασφαλείς μπαταρίες ακόμη και αν τις καταπιούν παιδιά

Οι μπαταρίες ήταν πάντα ένα πρόβλημα στα σπίτια με μικρά παιδιά, καθώς υπήρχε κίνδυνος να τις πάρουν, να τις βάλουν στο στόμα τους και να τις καταπιούν με μεγάλους κινδύνους.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ πλέον κατασκευάστηκαν οι πρώτες ασφαλείς μπαταρίες για μικρά παιδιά. Αυτές διαθέτουν μια ειδική εξωτερική επικάλυψη, που αποτρέπει την παραμικρή βλάβη στον οργανισμό ενός παιδιού, ακόμη και αν καταπιεί τη μπαταρία.

Οι ερευνητές δύο πανεπιστημίων (Χάρβαρντ και ΜΙΤ) και δύο νοσοκομείων (Γενικού Μασαχουσέτης και Brigham and Women’s της Βοστώνης), με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζέφρι Καρπ και τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το “Science”

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, χάρη στη νέα επικάλυψη, η μπαταρία παράγει ηλεκτρισμό μόνο όταν πιέζεται (όταν τοποθετείται στη θέση της σε κάποια συσκευή) και όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι μονωμένη, αδρανής και ασφαλής, ακόμη κι αν βρίσκεται μέσα στο στομάχι. Η μόνωση είναι κρίσιμος παράγων, επειδή οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συμβαίνουν, όταν οι μπαταρίες -αφού κάποιος τις καταπιεί- βραχούν από το σάλιο και τα υγρά του στομάχου και απελευθερώσουν ρεύμα μέσα στον οργανισμό μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα απελευθερώνεται και διασπά το νερό, παράγοντας έτσι ιόντα του υδροξειδίου, τα οποία είναι καυστικά», δήλωσε ο Καρπ. Με αυτό τον τρόπο, η μπαταρία στο στομάχι παράγει καυστική σόδα, η οποία κάνει ζημιά στον οισοφάγο, στις φωνητικές χορδές, στα αιμοφόρα αγγεία (οπότε προκαλείται εσωτερική αιμορραγία) κ.α.

Οι ερευνητές κάλυψαν την μπαταρία με ένα ειδικό συνθετικό υλικό (Quantum Tunneling Composite-QTC) πάχους ενός χιλιοστού, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στα πληκτρολόγια και στις οθόνες αφής. Αποτελείται κυρίως από σιλικόνη και είναι διάσπαρτο με μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου.

Όταν η μπαταρία συμπιέζεται κατά την τοποθέτηση στη θέση της, τα μεταλλικά νανοσωματίδια πλησιάζουν μεταξύ τους και επιτρέπουν την κυκλοφορία των ηλεκτρονίων του ρεύματος (ένα φαινόμενο που εξηγείται με την κβαντομηχανική), μετατρέποντας έτσι το υλικό από μονωτή σε αγωγό του ηλεκτρισμού. Όταν όμως δεν ασκείται εξωτερική πίεση, το λεπτό αυτό υλικό περίβλημα λειτουργεί μόνο ως προστατευτική ηλεκτρική μόνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC