Ώθηση της τεχνολογικής αγοράς από τα έξυπνα κινητά

Ώθηση της τεχνολογικής αγοράς από τα έξυπνα κινητά

Η διείσδυση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών-ταμπλέτων στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων πολιτών ωθούν αναπτυξιακά την τεχνολογική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έδειξαν τα στοιχεία έρευνας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πληροφορικής και Τεχνολογίας (European Information Technology Observatory), που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, τα ποσοστά ανάπτυξης στην αγορά πληροφορικής και τεχνολογίας παρουσίασαν διακυμάνσεις το διάστημα 2009- 2011. Ωστόσο, το 2012, η αγορά δείχνει σαφή ανοδικά σημάδια, κυρίως χάρη στις «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τους υπολογιστές- ταμπλέτες, οι πωλήσεις των οποίων αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τη μειωμένη ζήτηση σε κατηγορίες εξοπλισμού πληροφορικής.

Υπολογίζεται ότι το 2012, η παγκόσμια αγορά πληροφορικής θα αγγίξει τα 1,08 τρισ. ευρώ- αύξηση 6,3%- εκ των οποίων τα 347 δισ. ευρώ, αφορούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τα 467,8 δισ. ευρώ τις υπηρεσίες πληροφορικής και τα 265,7 δισ. ευρώ αφορούν το λογισμικό.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το 2013 το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής προβλέπεται να ανέλθει στα 1,13 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πληροφορικής και Τεχνολογίας, παρατηρείται μείωση στις δαπάνες εξοπλισμού στη Δυτική Ευρώπη κατά 6,6%, η οποία οφείλεται στη συρρίκνωση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και στην επιβράδυνση των δαπανών για υποδομές των επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αγορά των εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη ήταν πιο συγκρατημένη.

Την ίδια ώρα, η αγορά των υποδομών βρίσκεται σε φάση μετάβασης και δυναμικής ανάπτυξης. Οι χρήστες ανταποκρίνονται θετικά στη μείωση του κόστους και την ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων πληροφορικής. Όσο για την στρατηγική των επιχειρήσεων, η έρευνα καταδεικνύει ότι η αποδοτικότητα αποθήκευσης και η μείωση του κόστους αποθήκευσης δεδομένων κατέχουν εξέχουσα θέση στο σχεδιασμό τους.

Τέλος, η μετακίνηση πολλών ευρωπαίων χρηστών προς το cloud computing (υπολογιστικό νέφος) προσφέρει στους προμηθευτές υπηρεσιών πληροφορικής μια σημαντική ευκαιρία να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες για τη μετάβαση σε αυτή την υποδομή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC