Panda: Τέσσερα στα πέντε νέα malware είναι Trojans

Panda: Τέσσερα στα πέντε νέα malware είναι Trojans

Τα PandaLabs ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης για το 2012, όπου αναλύονται όλα τα γεγονότα που συνέβησαν στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο του 2012.

 

Το πρώτο τρίμηνο του 2012, κατέγραψε μεγάλη κινητικότητα, αφού δημιουργήθηκαν έξι εκατομμύρια νέα malware!

 

Τα στατιστικά των Malware

Τα Trojans καταγράφουν ρεκόρ, με ποσοστό 80% μεταξύ όλων των νέων malware, αφού διαφαίνεται ότι αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία για τους κυβερνο-απατεώνες προκειμένου να εκμαιεύσουν πληροφορίες από τα υποψήφια θύματά τους. Να σημειώσουμε ότι το 2011, αποτελούσαν το 73% όλων των malware. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα Worms σε ποσοστό 9,3% ενώ ακολουθούν οι ιοί με ποσοστό 6,43%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι δύο αυτές κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού έχουν ανταλλάξει τις θέσεις με τα ποσοστά τους σε σύγκριση με την ετήσια έκθεση του 2011, όπου οι ιοί έφτασαν σε ποσοστό το 14,25% ενώ τα worms ήταν τρίτα με 8% του συνόλου του κακόβουλου λογισμικού.

 

Όσον αφορά στον αριθμό των νέων μολύνσεων που προκλήθηκαν από κάθε κατηγορία malware, η κατάταξη συμπίπτει με εκείνη των νέων δειγμάτων που κυκλοφόρησαν. Τα Trojans, worms και οι ιοί κατέλαβαν και πάλι τις πρώτες τρεις θέσεις. Είναι ενδιαφέρον, ότι τα worms προκάλεσαν μόλις το 8% όλων των μολύνσεων παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 9% του νέου malware. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο, καθώς τα worms προκαλούν συνήθως πολλές περισσότερες μολύνσεις σε υπολογιστές, χάρη στην ικανότητά τους να προπαγανδίζουν με αυτοματοποιημένο τρόπο. Σε κάθε περιπτώση, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν απλώς αυτό που είναι γνωστό: Οι μαζικές επιθέσεις από worms είναι πλέον παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί από μία αυξανόμενη χιονοστιβάδα «σιωπηλών» Trojans.

 

Η Κίνα στην κορυφή των μολυσμένων χωρών

Ο μέσος αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 35,51%, σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω, σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η τεχνολογία της Συλλογικής Νοημοσύνης της Panda Security. Η Κίνα είναι και πάλι επικεφαλής αυτής της κατάταξης (54,25%), ακολουθούμενη από την Ταϊβάν και την Τουρκία. Ο κατάλογος των λιγότερο μολυσμένων χωρών, κυριαρχείται από τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού οι εννέα από τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από αυτές. Η Ιαπωνία είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών με ποσοστό κάτω από 30% σε υπολογιστές που μολύνθηκαν. Τις τρεις πρώτες θέσεις των λιγότερο μολυσμένων χωρών, καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Ελβετία και η Νορβηγία.

 

Το 1ο τρίμηνο με μια ματιά…

Τα PandaLabs έχουν ξεχωρίσει πολλά κορυφαία περιστατικά ασφαλείας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012. Σύμφωνα με την έκθεσή τους λοιπόν, υπήρξε μια σημαντική αύξηση στις επιθέσεις «ransomware» κατά το 1ο τρίμηνο 2012, κυρίως λόγω του επονομαζόμενου και «ιού της Αστυνομίας» (Police virus). Ο ιός αυτός εμφανίζει μηνύματα που περιέχουν τα λογότυπα των διεθνών υπηρεσιών επιβολής του νόμου (αστυνομία, οργανώσεις κλπ) για να ξεγελάσουν τους χρήστες και να πιστέψουν ότι οι υπολογιστές τους έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία λόγω επισκέψεων σε ακατάλληλες ιστοσελίδες ή γιατί έχουν κάνει παράνομες λήψεις υλικού. Για να ξεκλειδώσουν οι χρήστες τους υπολογιστές τους, πρέπει να πληρώσουν ένα πρόστιμο, συνήθως της τάξης των € 100, δολάρια ή λίρες (ανάλογα με το στόχο της επίθεσης). Ωστόσο, αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται από την αστυνομία, αλλά από το ίδιο το Trojan.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης και όλες τις επιθέσεις σε κινητά με λειτουργικό Android, τη διακίνηση malware μέσω Facebook, το Megaupload, cyber-war καθώς και τις τελευταίες επιθέσεις των Anonymous και των χακτιβιστικών ομάδων LulzSec.

 

Σύμφωνα με τον Luis Corrons, τεχνικό διευθυντή των PandaLabs, «Αν και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς, μέχρι στιγμής αυτό που είδαμε το 2012 αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων τάσεων. Οι κυβερνο-εγκληματίες εξακολουθούν να προσπαθούν να υποκλέψουν πληροφορίες και τα χρήματα των χρηστών με κάθε δυνατό τρόπο».

 

Όπως πάντα τα PandaLabs συμβουλεύουν όλους τους χρήστες να προστατεύουν αποτελεσματικά του υπολογιστές τους με τις τρέχουσες και ανανεωμένες εκδόσεις antivirus. Για το σκοπό αυτό η Panda Security προσφέρει και το δωρεάν εργαλείο προστασίας Panda Cloud Antivirus.

 

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση για το 2012 διατίθεται ολοκληρωμένη στο: http://press.pandasecurity.com/press-room/reports/

by PC Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC