Προσχέδιο στόχων της NASA για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη με στόχο τον Άρη

Προσχέδιο στόχων της NASA για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη με στόχο τον Άρη

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η NASA τον σχεδιασμό της, για την ολοκλήρωση του προγράμματος Artemis, προκειμένου να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη για να προετοιμαστούν για την εξερεύνηση του Άρη.

Για τον σκοπό αυτό η ΝΑSA καλεί τη βιομηχανία των ΗΠΑ, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις διεθνείς κοινότητες και άλλους ενδιαφερόμενους να παράσχουν πληροφορίες για τους στόχους εξερεύνησης του βαθέως διαστήματος.

Μάλιστα την Τρίτη 17 Μαΐου, δημοσίευσε ένα προσχέδιο στόχων υψηλού επιπέδου προσδιορίζοντας 50 σημεία που εμπίπτουν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες εξερεύνησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της κατοίκησης. Περιλαμβάνονται επίσης ο σχεδιασμός υποδομής στη Σελήνη και τον Άρη, οι λειτουργίες που απαιτούνται, καθώς και επιστημονικά πεδία. Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως την Τρίτη 31 Μαΐου.

 

«Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε για τους στόχους που έχουμε προσδιορίσει θα ενημερώσει τα σχέδιά μας για την εξερεύνηση στη Σελήνη και τον Άρη για τα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε η αναπληρώτρια διαχειριστής Pam Melroy και συμπλήρωσε: «Αναζητούμε τη NASA και τους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους να μας βοηθήσουν να τελειοποιήσουμε αυτούς τους στόχους και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανείς σε όλη τη διαδικασία μας. Με αυτήν την προσέγγιση, θα βρούμε πιθανά κενά στην αρχιτεκτονική μας, καθώς και τομείς όπου οι στόχοι μας ευθυγραμμίζονται με εκείνους από τη βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για μελλοντική συνεργασία».

Προς το παρόν, δεν αναμένεται επίσημο αίτημα για πληροφορίες ή άλλη δραστηριότητα προμήθειας για αυτήν την προσπάθεια, την οποία διαχειρίζεται μια ομάδα στη Διεύθυνση Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.

«Αυτοί οι στόχοι θα μας οδηγήσουν στην πρώτη μας αναλογική αποστολή στον Άρη με πλήρωμα στο διάστημα και θα μας προετοιμάσουν για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη», δήλωσε ο Jim Free, συνεργάτης διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης. «Μετά την εξέταση των σχολίων σχετικά με τους στόχους, θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να συζητήσουμε τα στοιχεία και να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο μας αυτό το φθινόπωρο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η NASA θα φιλοξενήσει δύο εργαστήρια ενδιαφερομένων για να συζητήσουν σχόλια σχετικά με τα προσχέδια των στόχων που έχουν τεθεί. Το πρώτο έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο με εταίρους από την αμερικανική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο, οι οποίοι θα προσκληθούν με βάση το ενδιαφέρον της NASA για τα σχόλιά τους για τους στόχους, ενώ θα ακολουθήσει ένα δεύτερο εργαστήριο τον Ιούλιο με διεθνείς οργανισμούς.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC