Ταινία με «πρωταγωνιστή» τον υποατομικό κόσμο

Ταινία με «πρωταγωνιστή» τον υποατομικό κόσμο

Smallest MovieΔείτε το φιλμ που δημιούργησαν επιστήμονες από μόρια μονοξειδίου του άνθρακα

Η τέχνη της σκηνοθεσίας «κατεβαίνει» σε υποατομικό επίπεδο, καθώς η IBM δημιούργησε τη μικρότερη stop-motion ταινία που έγινε ποτέ. Και αυτό γιατί στον «πρωταγωνιστικό» ρόλο βρίσκονται μόρια μονοξειδίου του άνθρακα.Τα μόρια αναδιατάσσονται επανειλημμένα προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα ενός αγοριού που χορεύει, πετάει μια μπάλα και κάνει τραμπολίνο! Ο τίτλος της ταινίας διάρκειας ενάμιση λεπτού, που μπορείτε να δείτε παρακάτω, είναι «Ένα αγόρι και το άτομό του» (A Boy and His Atom).Αν και βίντεο που δείχνουν άτομα σε κίνηση, έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που κάτι τόσο μικρό έχει «κατευθυνθεί» ώστε να διηγηθεί μια ιστορία, όπως εξήγησε ο Andreas Heinrich, επικεφαλής του σχετικού project.

Για την παραγωγή του φιλμ, η IBM χρησιμοποίησε ένα μικροσκόπιο ρεύματος αγωγιμότητας (STM) βάρους 2 τόνων, το οποίο μπορεί να προσφέρει μεγέθυνση που φτάνει τις 100 εκατ. φορές!

Μάλιστα η συσκευή ελέγχονταν εξ αποστάσεως, αφού λειτουργούσε σε περιβάλλον που επικρατούσαν συνθήκες ακραίου ψύχους, της τάξης των 268 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν!

«Το κρύο μας κάνει τη ζωή ευκολότερη», εξήγησε ο Heinrich. «Τα άτομα ακινητοποιούνται. Θα κινούνταν ελευθέρα σε θερμοκρασία δωματίου».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το μικροσκόπιο προκειμένου να ελέγξουν μια μικροσκοπική και ιδιαίτερα αιχμηρή βελόνα κατά μήκος μιας επιφάνειας χαλκού. Σε απόσταση 1 νανομέτρου, η βελόνα ασκούσε έλξη στα μόρια μονοξειδίου του άνθρακα. Οι κουκκίδες που δημιουργούν τις εικόνες στην ταινία, είναι τα άτομα οξυγόνου στα μόρια, εξήγησε ο Heinrich.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν 242 εικόνες οι οποίες και αποτέλεσαν στη συνέχεια τα 242 καρέ του φιλμ, το οποίο μάλιστα έκανε και το ρεκόρ Γκίνες, όντας η μικρότερο stop-motion ταινία, που έγινε ποτέ.

Δείτε την πρωτοποριακή ταινία…

Και εδώ ένα βίντεο παρουσιάζει τον τρόπου που δημιουργήθηκε το φιλμ…

ATOMS3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC