Τι πρέπει να προσέχετε όταν «σερφάρετε»

Τι πρέπει να προσέχετε όταν «σερφάρετε»
 
Διευκρινίσεις δίνει στους Έλληνες χρήστες το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με ανακοίνωσή του, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση που πυροδότησε η Google, μετά τις αλλαγές που εισήγαγε στην πολιτική απορρήτου της την 1η Μαρτίου 2012.

Το Κέντρο καλεί τους χρήστες να κατανοήσουν την έννοια των αγγλικών όρων «privacy» (πολιτική απορρήτου) και «terms» (όροι χρήσης) που εμφανίζονται στους έγκυρους ιστοχώρους και αποτελούν το πρώτο βήμα κατά την εγγραφή σε οποιαδήποτε υπηρεσία.

Όλοι οι χρήστες, κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους στο Διαδίκτυο, έρχονται αντιμέτωποι με αναδυόμενα «κουτάκια» που αναγράφουν κείμενα όπως: «Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου». Όμως, οι περισσότεροι προσπερνούν τις σελίδες αυτές με τους συνήθως πυκνογραμμένους και δυσνόητους όρους, και «κλικάρουν» αμέσως το αντίστοιχο κουτάκι. Ωστόσο, αυτά τα «τα ψιλά γράμματα» είναι αυτά που κάθε χρήστης πρέπει να προσέχει κατά την πλοήγησή του.

Σύμφωνα με το Κέντρο:

– Η Πολιτική Απορρήτου (Privacy policy) είναι ένα κείμενο στο οποίο ένας ιστόχωρος δηλώνει ποια δεδομένα των επισκεπτών του συλλέγονται και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται. Επίσης, αναφέρει πώς ο ιστόχωρος διαχειρίζεται τα δεδομένα αυτά, για παράδειγμα αν μεταφέρονται σε μητρική ή θυγατρική εταιρεία ή αν δίνονται σε τρίτους. Επιπλέον, διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους συλλέγει τα στοιχεία των χρηστών και τις επιλογές που προσφέρει για ενημέρωση ενός συγκεκριμένου χρήστη σχετικά με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, π.χ. εάν δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης στα συλλεχθέντα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες, και αφορούν στοιχεία, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η γλώσσα, ή όπως οι διαφημίσεις που «επισκέπτονται» οι χρήστες.

– Οι όροι χρήσης (Terms and conditions) ενημερώνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών σε έναν ιστόχωρο, αλλά και την πολιτική των διαχειριστών της σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα κά. Έτσι, πχ, σε πολλούς δημοφιλείς ιστοχώρους, όπως το YouTube ή το Facebook, οι όροι χρήσης αναφέρουν ευκρινώς ότι απαγορεύεται η χρήση τους από ανήλικους κάτω των 13 ετών, ή ότι πρέπει πάντα να δίδονται αληθή στοιχεία (όπως η ακριβής ημερομηνία γέννησης).

Οι όροι χρήσης αφορούν σε μεγάλο βαθμό στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν χρησιμοποιούμε έναν ιστόχωρο: δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε πληροφορίες που καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων ή των οποίων δεν κατέχουμε πνευματικά δικαιώματα, δεν πρέπει αναρτούμε υλικό με ρατσιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο ή που σχετίζεται με πορνογραφία, δεν πρέπει να παρενοχλούμε άλλους χρήστες, κλπ. Επίσης οι περισσότεροι ιστόχωροι διαφυλάττουν μέσα από τους όρους χρήσης τα πνευματικά τους δικαιώματα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού και των υπηρεσιών που παρέχουν και ενημερώνουν για τις ευθύνες τους -ή την αποποίηση ευθυνών- σε σχέση με τις υπηρεσίες αυτές.

Οι ιστόχωροι ενδέχεται να τροποποιούν περιοδικά την πολιτική απορρήτου τους και τους όρους χρήσης. Γι΄ αυτό, όπως αναγράφεται ευκρινώς στις σελίδες αυτές, είναι καλό οι χρήστες να ανατρέχουν στα κείμενα αυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς συναινούν και σε όλες αυτές τις τροποποιήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC