Το μέλλον στον τομέα της υγείας

Το μέλλον στον τομέα της υγείας

Σχεδόν αόρατοι αισθητήρες καταγράφουν βιομετρικά δεδομένα

health_tracker4

Την ίδια ώρα που αρκετοί άνθρωποι αρχίζουν να εντάσσουν τη γυμναστική και την ευεξία στην καθημερινότητά τους, οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά προκειμένου να κατασκευάσουν ολοένα και πιο μικρούς, αλλά εξειδικευμένους αισθητήρες.
health_tracker3 health_tracker1 health_tracker2

Αυτοί οι μηχανισμοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να εφαρμόζουν επάνω στα σώματα των ανθρώπων, όντας σχεδόν ανεπαίσθητοι στο χρήστη, προκειμένου να παρέχουν ολοένα και πιο εξειδικευμένα και ακριβή δεδομένα γύρω από θέματα υγείας.

Είτε παίρνει τη θερμοκρασία του σώματος, είτε μετρά το σάκχαρο στο αίμα «διαβάζοντας» τα μάτια, είτε ακόμη προσφέρει μια πιο καθαρή εικόνα για τη στοματική υγιεινή και την υγεία των δοντιών του ατόμου, αυτοί οι μικροί και πολύ εξελιγμένοι αισθητήρες μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο πληροφοριών που συλλέγουν και παρακολουθούν οι γιατροί, χωρίς να επιβαρύνουν τον ασθενή με υπερβολικούς ιατρικούς εξοπλισμούς.

Η τελευταία έκθεση (Future of Health) του PSFK Labs περιέγραψε μια τάση -που σύμφωνα με δημοσίευμα των Neil Jordan και Geoff McCleary στην ιστοσελίδα psfk.com οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτήν ως «Embedded Vital Monitors» (ενσωματωμένες ζωτικές οθόνες)- και η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτές οι συρρικνωμένες συσκευές μπορούν να επηρεάσουν τον τομέα της φροντίδας της υγείας.

Ειδικότερα, καθώς η τεχνολογία των αισθητήρων και των κυκλωμάτων γίνεται ακόμη πιο… μικρή σε μέγεθος και πιο αξιόπιστη, οι γιατροί και οι ερευνητές τη χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια νέα σειρά «φορετών συσκευών» για συνεχή παρακολούθηση των σωματικών λειτουργιών.

Αυτοί οι μηχανισμοί ενσωματώνονται απ’ ευθείας επάνω στο δέρμα, ή καταπίνονται, προκειμένου να καταγράφουν και να επικοινωνούν μια σειρά βιομετρικών δεδομένων.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει μια καλύτερη διάγνωση και να παρθεί καταλληλότερη απόφαση σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη μέθοδο θεραπείας, ή απλά για να παρέχουν πληροφορίες για την πρόοδο της υγείας ενός ασθενούς μετά από ένα χειρουργείο, ή το πώς αυτός ανταποκρίνεται σε ορισμένα φάρμακα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις έχουν κατασκευάσει έναν αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να προσκολληθεί επάνω στο δέρμα και να παρακολουθεί τη θερμοκρασία, τα επίπεδα ενυδάτωσης και τις αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα του ατόμου. Ο εύκαμπτος αυτός αισθητήρας είναι κατασκευασμένος από χρυσό και πυρίτιο και τοποθετείται στα άκρα του ατόμου με μια ελαφριά κόλλα, επάνω στο δέρμα.

Επίσης, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει έναν αισθητήρα, που μοιάζει σαν ένα προσωρινό τατουάζ, χάρη στον οποίο μπορούν να μετρήσουν τη σωματική προσπάθεια που καταβάλλει ένας αθλητής. Ο αισθητήρας ελέγχει τις χημικές ουσίες που περιέχονται στον ιδρώτα του ατόμου, υπολογίζοντας την ύπαρξη στοχείων-«κλειδιά», όπως το γαλακτικό οξύ.

Τέλος, ερευνητές από το εργαστήριο The Ubicorp Lab στο πανεπιστήμιο της Ταϊβάν κατασκεύασαν έναν αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να εμφυτευτεί μέσα σε ένα τεχνητό δόντι και μπορεί να αναμεταδώσει πληροφορίες στον οδοντίατρο, χρησιμοποιώντας σήμα Wi-Fi. Οι ερευνητές ελπίζουν να καταφέρουν να μειώσουν κι άλλο το μέγεθος του εμφυτεύματος αυτού, επιτρέποντάς του να τοποθετηθεί είτε ανάμεσα στα δόντια, μέσα στα σιδεράκια, ή να εφαρμοστεί επάνω σε άλλα στοματικά εμφυτεύματα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC