Ο ταμιευτήρας νερού που «θερίζει» τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας

Ο ταμιευτήρας νερού που «θερίζει» τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας

Το θεόρατο καλάθι μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας λειψυδρίας!

Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμιες συνέπειες: περισσότεροι από 768 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, την ίδια ώρα που κάθε μέρα 1.400 περίπου παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό.

mdfktmivsdfe8

Μια λύση πρέπει να βρεθεί και μάλιστα άμεσα, και σε αυτό ακριβώς προσπάθησε να απαντήσει ο σχεδιαστής Arturo Vittori, βασίζοντας τη λειτουργία της δικής του απάντησης στο πιεστικό πρόβλημα όχι στην υψηλή τεχνολογία, αλλά σε θεόρατα δοχεία που μοιάζουν με κομψά αντικείμενα σχεδιαστών.

Οι εντυπωσιακοί ταμιευτήρες του έχουν ύψος κοντά στα 9 μέτρα και μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 25 γαλόνια πόσιμου νερού τη μέρα θερίζοντας τις εξατμίσεις της ατμόσφαιρας!
mdfktmivsdfe9 mdfktmivsdfe6 mdfktmivsdfe5 mdfktmivsdfe2 mdfktmivsdfe1

Τα πελώρια σκεύη, τα οποία ονόμασε WarkaWater, αποτελούνται από δύο τμήματα, έναν ημι-άκαμπτο σκελετό που απαρτίζεται από πλεκτά μπαμπού και ένα εσωτερικό πλαστικό πλέγμα, οι νάιλον ίνες του οποίου (από πολυπροπυλένιο) λειτουργούν ως οδηγός για τη μετατροπή των υδρατμών σε καθαρό νεράκι: καθώς σχηματίζονται τα σταγονίδια, ακολουθούν το πλέγμα στη βάση της κατασκευής και συγκεντρώνονται στη δεξαμενή.

mdfktmivsdfe7

Ο Vittori είχε κατά νου την Αιθιοπία όταν σκαρφίστηκε την υπέροχη ιδέα του, καθώς είχε δει από πρώτο χέρι την καθημερινή οδύσσεια των ανθρώπων να μεταφέρουν νερό στα απομονωμένα χωριά τους. Για να επιβιώσουν, οι γυναίκες με τα παιδιά τους παραμάσχαλα πρέπει να περπατούν για ώρες μέχρι να φτάσουν σε γούρνες με νερό μολυσμένο, το οποίο μεταφέρουν σε άθλια πλαστικά δοχεία μέσα από επικίνδυνα μονοπάτια πίσω στο σπίτι τους.

mdfktmivsdfe3

Η απάντηση στο τραγικό πρόβλημα μπορεί να είναι οι ταμιευτήρες του Vittori, που είναι σχεδιασμένοι να παρέχουν καθαρό νερό, διασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Ο ίδιος εκπαιδεύει τους γηγενείς της Αιθιοπίας πώς να φτιάχνουν τα πελώρια καλάθια και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν κατόπιν να περάσουν τη γνώση και σε άλλες κοινότητες, καθώς κάθε ταμιευτήρας WarkaWater κοστίζει 550 δολάρια περίπου και μπορεί να κατασκευαστεί σε λιγότερο από μία βδομάδα από μια ομάδα 4 ανθρώπων, χρησιμοποιώντας μάλιστα υλικά που μπορούν να βρεθούν σε τοπικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι το τελικό προϊόν είναι χειροποίητο, ο Vittori έχει εφαρμόσει την ίδια παραμετρική μοντελοποίηση που συναντάμε στα εσωτερικά των αεροσκαφών και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η λύση έπρεπε να είναι τόσο αποτελεσματική και ασφαλής όσο και εντυπωσιακή, πράγμα που πέτυχε ο σχεδιαστής και η ομάδα του, χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές για να γίνει όσο πιο λειτουργική παίρνει (να μπορούν, για παράδειγμα, οι ντόπιοι να καθαρίζουν το εσωτερικό πλέγμα και τη δεξαμενή).

Ο Vittori ελπίζει ότι μέχρι το 2015 δύο WarkaTowers θα βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Αιθιοπία, ευελπιστώντας σε επενδυτές και καλοθελητές που θα γεμίσουν την άνυδρη χώρα με τους θαυματουργούς ταμιευτήρες του…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC