Το πυρίτιο επιστρέφει

Το πυρίτιο επιστρέφει
 

Για όσους ασχολούνται με την νανοτεχνολογία το γραφένιο είναι το υλικό του μέλλοντος. Και όχι άδικα. Καθώς τα φύλλα του μπορούν να έχουν πάχος όσο ένα άτομο αλλά ταυτόχρονα να είναι ανθεκτικότερα ακόμη και από το ατσάλι και να είναι και υπεραγωγοί θερμότητας δεν είναι περίεργο που οι Andre Geim και Konstantin Novoselov οι οποίοι το ανακάλυψαν κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής.

Λέγεται μάλιστα ότι θα αντικαταστήσει το πυρίτιο στο μέλλον εξασφαλίζοντας ακόμη ταχύτερους υπολογιστές. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το πυρίτιο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Επιστρέφει δριμύτερο λοιπόν με την μορφή του silicene το οποίο είναι ένα παράγωγο του πυριτίου και δημιουργεί επίσης φύλλα δύο διαστάσεων. Μπορεί να παραχθεί μέσω συμπύκνωσης ατμών πυριτίου πάνω σε μία πλάκα από άργυρο, ώστε να σχηματιστεί ένα ενιαίο στρώμα ατόμων.

Πρόκειται βέβαια για πειραματικό υλικό αλλά θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μικρότερων και φτηνότερων ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και να ενσωματωθεί πιο εύκολα σε γραμμές παραγωγής.

Δεδομένου επίσης ότι ήδη γίνονται αντίστοιχοι πειραματισμοί με το στοιχείο έρβιο, φαίνεται ότι το γραφένιο θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC