Το σκάφος Chang’e 5 της Κίνας προσεδαφίστηκε στη Σελήνη
Τα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αποστολή της Κίνας έστειλε με επιτυχία το Chang'e 5, ένα διαστημικό ρομποτικό σκάφος, στην επιφάνεια του φεγγαριού, το απόγευμα της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου, με στόχο την ανάκτηση σεληνιακών πετρωμάτων.
Το σκάφος αναμένεται να περάσει τις επόμενες δύο ημέρες εξετάζοντας το περιβάλλον του και μαζεύοντας επιφανειακά υλικά.
Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα έφερε δείγματα από το φεγγάρι. Η τελευταία φορά ήταν το 1976 από τη σοβιετική αποστολή Luna 24 (170 γραμμάρια), ενώ είχαν προηγηθεί οι Αμερικανοί με τις αποστολές «Απόλλων» της NASA. Τώρα η Κίνα μόλις εκτόξευσε το ρομποτικό σκάφος Chang'e 5 με στόχο να φέρει στη Γη ξανά σεληνιακά δείγματα και να γίνει έτσι η τρίτη χώρα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο μετά τη Ρωσία/ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ.
Separation between lander/ascent vehicle and orbiter/return vehicle of on Lunar orbit. Video taken from the orbiter/return vehicle.
— 星海 (@starmil_admin)
Η εκτόξευση με τον μεγαλύτερο κινεζικό πύραυλο Long March 5 έγινε το βράδυ της Δευτέρας (λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Γουεντσάνγκ στην επαρχία Χαϊνάν, όπως ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA). Αν όλα πάνε καλά, το βάρους 8.200 κιλών σκάφος θα φέρει τα δείγματα στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.