Wikileaks: μια νέα ευκαιρία δράσης για cyber-criminals με θύματα ανύποπτους χρήστες;

Cyberoam-Logo

Ο αμφιλεγόμενος ιστότοπος Wikileaks ανανεώνει την διαχρονική συζήτηση ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και της κυβερνητικής λογοκρισίας. Λόγω των τελευταίων εξελίξεων η Cyberoam, εταιρεία ανάπτυξης προϊόντων ασφάλειας της πληροφορικής προβλέπει προσπάθειες μίμησης του Wikileaks από cyber-criminals ώστε να προσελκύσουν χρήστες του διαδικτύου με σκοπό την μόλυνσή τους με κακόβουλο λογισμικό, την κλοπή στοιχείων κ.α.

Δεν είναι συχνό το φαινόμενο η ελευθερία του λόγου να αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας συζήτησης και προσοχής. Η σύλληψη του δημιουργού του Wikileaks, Julian Assange έχει οδηγήσει σε ένα πόλεμο λέξεων και κυβερνο-επιθέσεων μεταξύ hacktivists και κυβερνητικών / εταιρικών εξοπλισμών. Ενώ το ταχύτατα αναπτυσσόμενο πλήθος των υπερασπιστών του Wikileaks θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο ιστότοπος. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η μεγάλη ευκαιρία για κακόβουλες  δραστηριότητες.  

Ενώ πολύς κόσμος νιώθει συμπάθεια για το Wikileaks και τον δημιουργό του, οι κακοποιοί του διαδικτύου προσδοκούν στην εκμετάλλευση του μεγάλου ενδιαφέροντος που υφίσταται και να προσεγγίσουν τα θύματα τους μέσω spam email, click-frauds, phishing και πολλά άλλα. 

Οι χρήστες του internet θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βρίσκονται μπροστά σε πληροφορίες και συνδέσμους που αφορούν ή παριστάνουν το Wikileaks. Ακολουθούν τρεις σημαντικές συμβουλές για να προστατευτείτε από κινδύνους. 

Προσοχή στις «δωρεές»: Οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως η VISA, MasterCard και οι πλατφόρμες μεταφορών χρημάτων όπως το PayPal εμποδίζουν τις μεταφορές χρημάτων προς το Wikileaks, έτσι υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο κάποιοι να σας ζητήσουν να αποστείλετε χρήματα σε άγνωστους παραλήπτες οι οποίοι δήθεν τα λαμβάνουν εκ μέρους του ιστότοπου.

Οι πύλες μεταφοράς χρημάτων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχουν μπλοκάρει τους παραλήπτες χρημάτων του Wikileaks, αυτό δίνει ένα λόγο οι χρήστες να εμπιστευθούν ανώνυμους παραλήπτες χρημάτων. Τα email που μπορεί να λάβουν οι χρήστες είναι δυνατό να μιμούνται όλες τις πληροφορίες και την σχεδίαση του πρωτότυπου Wikileaks.

Μην επισκέπτεστε ύποπτους συνδέσμους: Κάποια links που βρίσκονται μέσα σε emails μπορούν να σας κατευθύνουν στο κατέβασμα και στην εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού. Ένας αργός Η/Υ, συχνές επανεκκινήσεις, εξαφανισμένα αρχεία επειδή θέλετε να δείτε την αστεία πλευρά του Wikileaks ίσως να μην είναι μια έξυπνη κίνηση!

Προσοχή σε επιθέσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης: Τα websites Κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Facebook, LinkedIn, κλπ. δίνουν την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και έτσι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος. Επιπλέον οι cyber-criminals εκμεταλλεύονται την επιρροή της κοινωνικής δικτύωσης δελεάζοντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν πιθανόν ανεπιθύμητες εφαρμογές οι οποίες δεν θα ανιχνεύονται απαραίτητα ως κακόβουλες από τα ραντάρ της ασφάλειας του κάθε Η/Υ.

Σχετικά με τη Cyberoam 

 H Cyberoam είναι κατασκευάστρια εταιρεία των Identity-Enabled συσκευών UTM, οι οποίες προσφέρουν συνολική προστασία ενάντια γνωστών και νέων απειλών, συμπεριλαμβάνοντας viruses, worms, Trojans, spyware, phishing, pharming και πολλά άλλα. Ενσωματώνει πλήρη γκάμα λογισμικού ασφαλείας όπως Firewall, VPN, Gateway Antivirus & Antispam, IPS, URL/Web Content Filtering, Bandwidth Management και Multiple Link Management σε μια μόνο πλατφόρμα. Επιπλέον διαθέτει λύσεις λογισμικού για την διαχείριση και την προστασία των κρίσιμων εταιρικών δεδομένων αλλά και τη διαχείριση των παγίων της πληροφορικής.Τα προϊόντα έχουν όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις από West Coast Labs και ICSA. H Cyberoam έχει λάβει το βραβείο της πιο αναπτυσσόμενης εταιρείας κατασκευής UTM για το έτος 2008 από τους Frost & Sullivan και έχει χαρακτηρισθεί με πολύ καλές κριτικές από το Gartner. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Ινδία και στις ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyberoam.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC