Η Κίνα σχεδιάζει διαστημική αποστολή για να αποτρέψει την πρόσκρουση αστεροειδών στη Γη
Η Κίνα ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης αστεροειδών που αποτελούν απειλή για τη Γη και θα περιλαμβάνει τρόπους εξουδετέρωσή τους.
Η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει σύστημα παρακολούθησης αστεροειδών που αποτελούν απειλή για τον πλανήτη. Η χώρα θα διερευνήσει επίσης τρόπους για την εξουδετέρωση αστεροειδών που θέτουν σε κίνδυνο τον πλανήτη, δήλωσε ο Γου Γουανχούα, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας (CNSA), σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα The Verge, για να δοκιμάσει το σύστημα, η Κίνα σκοπεύει να στείλει ένα διαστημόπλοιο προς έναν αστεροειδή το 2025 ή το 2026 για να τον μελετήσει και στη συνέχεια να αλλάξει την πορεία του.
Τέτοιο σύστημα χρησιμοποιεί η NASA, η οποία έχει δημιουργήσει ένα αυτόνομο τμήμα παρακολούθησης των κάθε είδους διαστημικών βράχων που κινούνται σε τροχιές που κάποια στιγμή τούς φέρνουν κοντά στη Γη. Το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης για Αστεροειδείς Επίγειας Σύγκρουσης, το οποίο χρησιμοποιεί τηλεσκόπια στη Χαβάη, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, αναβαθμίστηκε νωρίτερα φέτος, έτσι ώστε να ολοκληρώνει μια σάρωση του ουρανού μία φορά κάθε 24 ώρες.
Πρόσφατα επιστήμονες της CNSA πραγματοποίησαν προσομοιώσεις οι οποίες έδειξαν ότι όσον αφορά μεγάλους σε μέγεθος αστεροειδείς, που η πτώση ενός μικρού σκάφους δεν θα μπορέσει να μεταβάλει την πορεία τους, τη λύση μπορούν να δώσουν οι μεγάλοι πύραυλοι που έχει κατασκευάσει η Κίνα για το διαστημικό της πρόγραμμα.