Πρόστιμο 150 χιλ. ευρώ στη Google επέβαλε γαλλική αρχή

Πρόστιμο 150 χιλ. ευρώ στη Google επέβαλε γαλλική αρχή

Η εταιρεία κατηγορείται ότι αντιβαίνει στη γαλλική νομοθεσία για το απόρρητο των δεδομένων

Η εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλει το μέγιστο προβλεπόμενο πρόστιμο, 150.000 ευρώ, στην αμερικανική εταιρεία Google, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τη γαλλική νομοθεσία όσον αφορά την πολιτική της περί απορρήτου των δεδομένων στο Ίντερνετ.

Εκτός του προστίμου αυτού, η Cnil έδωσε επίσης εντολή στην Google να δημοσιεύσει «μια ανακοίνωση σχετική με αυτήν την απόφαση στην κεντρική σελίδα της google.fr εντός οκτώ ημερών από την κοινοποίηση» της απόφασης αυτής, και αυτό για 48 ώρες.

Η αντιδικία αυτή αφορά την πολιτική περί απορρήτου της Google, η οποία ένωσε τον Μάρτιο του 2012 περίπου εξήντα κανονισμούς χρήσης σε έναν και μοναδικό, συγχωνεύοντας έτσι τα δεδομένα των υπηρεσιών της που άλλοτε ήταν ξεχωριστές, όπως το Gmail και το Google+.

Η Cnil είχε τότε ζητήσει από την Google να γνωστοποιεί την σκοπιμότητα των προσωπικών δεδομένων που συλλέγει όταν ένας χρήστης του Διαδικτύου χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ή σερφάρει στη μηχανή αναζήτησής της, και να ορίσει μια διάρκεια για τη διατήρηση των δεδομένων αυτών.

Η ίδια ζητούσε επίσης από την αμερικανική εταιρεία να ενημερώνει και να ζητεί προηγουμένως την σύμφωνη γνώμη των χρηστών προτού εγκαθιστά στους υπολογιστές τους “cookies”.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2013, η Cnil διαπίστωσε ότι η Google δεν έχει “υλοποιήσει τις τροποποιήσεις που της ζητήθηκαν”.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Cnil, Ιζαμπέλ Φαλκ-Πιεροτέν, δήλωσε ότι θα “ορίσει έναν εισηγητή για να ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, όπως προβλέπεται από τον νόμο περί Πληροφορικής και Ελευθεριών” σε διάστημα τριών μηνών.

Η Cnil δεν είναι η μόνη που έχει βάλει στο στόχαστρο την Google: οι νέοι κανονισμοί της περί απορρήτου είχαν καταγγελθεί με μια φωνή το 2012 από τις αρμόδιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και των 27 τότε χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες την είχαν όλες καλέσει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία περί Πληροφορικής και Ελευθεριών.

Έξι από αυτές της υπηρεσίες —της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας— προχώρησαν κι άλλο και «πέρασαν στη δράση», η καθεμία βάσει των διαδικασιών που ισχύουν στη χώρα τους.

Ως εκ τούτου η αρμόδια ισπανική αρχή έδωσε εντολή στη Google στις 19 Δεκεμβρίου να καταβάλει πρόστιμο 900.000 ευρώ για «σοβαρές παραβιάσεις» της ιδιωτικής ζωής.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC