Η Ρωσία αναγκάζει υπηρεσίες και ιστοσελίδες να αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες μέσα στην ίδια τη χώρα
Η Κρατική Δούμα πέρασε ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει το τρόπο που το Διαδίκτυο λειτουργεί στη Ρωσία. Αν αυτό το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί τότε οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές θα πρέπει να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων πολιτών σε servers που θα βρίσκονται στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας.
Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Facebook, το Google, το Twitter και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες μόνο μέσα από τη χώρα, και εφόσον οι εταιρείες που αναφέραμε έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν ή να νοικιάσουν τέτοια υποδομή εντός της χώρα. Εκτός από αυτό, η Ρωσική ιστοσελίδα Lenta, αναφέρει πως αυτές οι εταιρείες δε θα μπορούν ούτε να μεταδώσουν δεδομένα στο υπόλοιπο κόσμο μέσω αυτής της υποδομής χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.
Ο πραγματικός λόγος για αυτή τη κίνηση παραμένει άγνωστος και εικάζεται πως γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για ακόμα μια προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού στη χρήση του Διαδικτύου. Πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση ζήτησε από τους bloggers να καταχωρίσουν το όνομά τους, τη διεύθυνση email και τους επεσήμανε να τηρήσουν ένα αυστηρό σύνολο περιορισμών αν τα blog τους ήταν αρκετά δημοφιλή. Ο πρόεδρος Πούτιν τροποποίησε τον αντι-εξτρεμιστικό νόμο προκειμένου να συμπεριλάβει ποινές και για ανθρώπους που εκφράζουν τη γνώμη τους σε blog σχετικά με τη γνώμη της κυβέρνησης για άλλα blog, κοινωνικά δίκτυα και άλλα μέσα επικοινωνίας.
Ενδεχομένως αυτό να είναι και ένας τρόπος ώστε οι κάτοικοι της Ρωσίας να προτιμούν τα δικά τους προϊόντα αντί αυτά των Δυτικών χωρών. Μόλις το περασμένο μήνα, μια Ρωσική εφημερίδα ανέφερε πως κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες θα σταματήσουν να αγοράζουν υπολογιστές που φέρουν Intel ή AMD επεξεργαστή, αλλά αντ’ αυτού θα αγοράζουν υπολογιστές που θα φέρουν τον επεξεργαστή “Baikal”, κατασκευασμένο στη Ρωσία.
Ευτυχώς, διαδικτυακές εταιρείες θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από άλλα στάδια προκειμένου να γίνει νόμος. Στη περίπτωση που γίνει αυτό, οποιοσδήποτε επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει τη μεταγκατάσταση των δεδομένων πριν ο νόμος εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο του 2016.